Andrej Kiska államfő az alkotmánybírói posztra pályázó 40 személy között lát olyanokat, akiket örömmel nevezne ki alkotmánybírónak, de olyanokat is, akiket sose nevezne ki – jelentette ki kedden azzal, hogy neki csak két követelménye van a pályázókkal szemben: a szakértelem és az erkölcsösség.

 

„Nincs semmilyen olyan akadály, ami meggátolná, hogy a 40 név közül a parlament olyanokat jelöljön ki, akik nemcsak a szakmaiságot, de az erkölcsi feddhetetlenséget is teljesítsék arra, hogy az Alkotmánybíróságon dolgozhassanak”

 

– jelentette ki az államfő.

 

Kiska reméli, hogy a képviselőknek elég lesz a 40 pályázó, hogy kiválaszthassák közülük a 18 alkotmánybíró-jelöltet az alkotmánynak megfelelően.

 hirdetes_810x300  

 

 „Államfőként kihasználom a jogomat arra, hogy helyettest küldjek az alkotmányjogi bizottságba, ahol a jelöltek nyilvános meghallgatása történik”

 

– tette hozzá.

 

A parlament alkotmányjogi bizottsága január 23-ától hallgatja meg az egyes pályázókat. A képviselőknek a január 29-én kezdődő parlamenti ülésen kellene megválasztaniuk a 18 alkotmánybíró-jelöltet. Közülük az államfő nevezi majd ki a kilenc új alkotmánybírót. A kinevezett bírók 12 éves megbízatási ideje azzal a nappal kezdődik meg, amikor leteszik az esküt az Alkotmánybíróságon.

 

Teraz.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!