Az alkoholra költött kiadásokat tekintve Szlovákia felkerült az európai top 10-es listára – tájékoztatott a Szlovák Takarékpénztár az EU statisztikai hivatalának, az Eurostatnak az adataiból kiindulva.

 

Ezekből az adatokból kiderült, hogy a szlovákiai háztartások 2017-ben a teljes havi kiadásaik 2,5%-át alkoholra költötték.

 

„Az alkoholos italok árát tekintve Szlovákia 75,3%-os szinten mozog, ami azt jelenti, hogy az uniós átlaghoz képest nálunk durván az egynegyedével olcsóbb az alkohol“

 

– közölte a Szlovák Takarékpénztár elemzője, Lenka Buchláková.

 hirdetes_300x300  

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint egy átlagos szlovákiai polgár évente 12 liter alkoholt iszik meg.

 

Az európai háztartások 2017-ben átlagosan a kiadásaik 1,6%-át költötték alkoholos italra. Összességében tehát 130 milliárd euróról van szó, ami az EU GDP-nek a 0,9%-át teszi ki.

 

„Amennyiben ezt átszámoljuk a lakosokra, akkor kijelenthetjük, hogy egy európai polgár évente átlagosan 300 eurót költ alkoholra, s ezalatt nem az éttermekben és szállodákban megrendelt alkoholos italokat értjük“

 

– tette hozzá Buchláková.

 

A top 10-es ranglista előkelő helyeit a posztszovjet országok foglalták el, köztük Észtország (5,2%), Litvánia (4,9%) és Lettország (4%). A legkevesebb kiadással a görögök (0,9%), az olaszok (0,9%) és a spanyolok (0,8%) rendelkeznek.

 

A Szlovák Takarékpénztár szerint az EU-s cigaretta és alkohol árakat összehasonlítva Írország a legdrágább.

 

Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!