Franciaország és Németország vezetői, Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök a német Aachenben találkoznak, hogy az 1963-ban aláírt Elysée-szerződés évfordulóján a két ország sorság még inkább egymáshoz kösse. Legalábbis papíron.

 

A régi egyezmény felújított változata nagyon szoros együttműködésre kötelezi a feleket, érinti a német-francia határvidéken lévő régiókat is, amelyeknek „minél melyebb” integrációt kell elérniük. Párizs és Berlin a jelenleginél mélyebb gazdasági együttműködést tűz ki célul, például a közös francia-német gazdasági zóna létrehozásával. Az új szerződés értelmében a német és francia kormányok évente háromszor fognak találkozni egymással.

 

A legérdekesebb célkitűzés mindközül azonban a közös külpolitikai irányvonal. A két ország „kölcsönös konzultációra” kötelezi magát a döntéshozás minden szintjén, és minden egyes, EU-t érintő nyilatkozatot előzetesen egyeztetnek egymással. A két ország diplomáciai képviselői egyúttal  igyekeznek majd segíteni Németországot abban, hogy Oroszország, az USA, Nagy-Britannia, Kína és Franciaország mellett Németország is az ENZS Biztonsági Tanácsának állandó tagja lehessen.

 

 hirdetes_300x300  

Ivan Štefanec EP-képviselő szerint a francia-német együttműködés elmélyítése a prosperitáson kívül kihívásokat is hoz magával. Szlovákiát például szintén arra ösztönözheti, hogy közép-európai partnereivel fűzze szorosabbra kapcsolatait, hogy nemzeti érdekeit sikeresebben tudja megvédeni.

 

HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!