Mivel a brexit sok szlováknak problémát okozhat, ezért szívesen látjuk őket itthon – jelentette ki Richard Raši (Smer-SD), a beruházásokért és digitalizációért felelős miniszterelnök-helyettes csütörtökön Londonban, a Work in Slovakia – Good Idea! (Dolgozz Szlovákiában – Jó ötlet!) című rendezvényen. 

 

„Egyelőre nehéz megjósolni a brexit következményeit, mivel a helyzet napról napra változik. A brexit főleg azoknak a szlovákoknak okozhat gondokat, akiknek nincs állandó lakhelyük az Egyesült Királyságban, tehát nem élnek itt minimum öt éve. Nekünk otthon olyan nagy szükségünk lenne az ilyen dolgos, jó nyelvtudással rendelkező emberekre, mint a sóra”

 

– mondta Raši, majd hozzátette, hogy Szlovákiában nagy hiány van az IT-s szakemberekből.

 

Raši véleménye szerint ennek az ágazatnak a hazai munkaadói is képesek lennének olyan fizetéseknek és egyéb juttatásoknak a felkínálására, ami miatt a külföldön élő munkásoknak megérné hazatérni.

 hirdetes_300x300  

 

A miniszterelnök-helyettes elmondása szerint jelenleg mintegy tízezer, az IT és a megosztott szolgáltatások területén dolgozó szakember hiányzik a szlovák gazdaságból, 2020-ra a számuk pedig már a húszezret is elérheti.

 

Raši szerint több ok is van arra, amiért a külföldi munkavállalóknak érdemes lenne hazatérni. Utalt rá, hogy ugyan Nagy-Britanniában magasabbak a bérek, de a megélhetési költségek is összehasonlíthatatlanul magasabbak. Mindemellett a külföldön élő szlovákok gyakran nem a végzettségüknek megfelelő pozícióban dolgoznak, sőt mindennapos dolog, hogy a diplomások segédmunkásként helyezkednek el.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!