Ahogy arról korábban beszámoltunk, Peter Kresák hétfőn lemondott a parlament Alkotmányjogi Bizottságában betöltött posztjáról, így a Most-Hídnak kellett találnia valakit, aki átveheti Kresák megüresedett helyét. 

 

Bastrnák Tibor akkor azt mondta, hogy Sárközy Irén és Peter Antal neve jött szóba a frakción belül, azonban adtak néhány napnyi gondolkozási időt a jelölteknek, mivel azok a parlament más bizottságaiban is dolgoznak.

 

Szerdán a TASR-nek nyilatkozva Bastrnák már megerősítette, hogy Sárközy vállalta a funkciót és az azzal járó feladatokat.

 

 hirdetes_810x300  

Danko visszahárította a bizottságra Fico jelölhetőségének kérdését. A most-hidas Kresákot alibistának nevezte

 

Amennyiben a plénum jóváhagyja a változást, úgy Kresák átveszi Sárközy helyét a Pénzügyi Bizottságban, Sárközy pedig ehelyett bekerül az Alkotmányjogi Bizottságba.

 

Kresák azután mondott le posztjáról az Alkotmányjogi Bizottságban, hogy Andrej Danko házelnök nyíltan alibizmussal vádolta őt. Kresák – Robert Ficohoz hasonlóan – alkotmánybíró szeretne lenni. Fico esetében felmerült, hogy nem teljesíti maradéktalanul a jelöltséghez szükséges elvárásokat. Mikor a bizottság arról szavazott, hogy az exkormányfő lehet-e alkotmánybíró-jelölt, Kresák tartózkodott. Így patthelyzet alakult ki, ugyanis ugyanannyian támogatták, mint amennyien ellenezték jelöltségét.

 

A bizottságnak – már új összetételében – újra kell szavaznia majd Ficoról, aki idáig nem tudta hitelesen alátámasztani, hogy rendelkezik 15 évnyi gyakorlattal, mely szükséges az alkotmánybíró-jelöltséghez. A parlament egyelőre februárra halasztotta a 18 alkotmánybíró-jelölt kiválasztásáról szóló szavazást.

 

most-hid.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!