Az Európai Parlament hétfő esti strasbourgi plenáris ülésén többek között az uniós polgárságot érintő uniós szerződési rendelkezések végrehajtásáról tartott vitát.

 

Csáky Pál EP-képviselő a vitában emlékeztette kollégáit arra, hogy a luxemburgi Bíróság kimondta, az uniós polgárságból eredő jogok és kötelezettségek indokolatlanul nem korlátozhatók a tagállamok által. Alaptétel, hogy minden uniós polgár egyenlő. A képviselő szerint a jelenlegi helyzet viszont azt mutatja, hogy az EU-n belül még jócskán vannak különbségek.

 

Csáky az európai őshonos vagy nemzeti kisebbségekre hívta fel ezt követően beszédében a figyelmet, akik évszázadok óta részei Európának, és gazdagítják nyelvükkel, kultúrájukkal a kontinenst.

 

 hirdetes_300x300  

„Emlékeztetem a tisztelt Bizottságot és Kollégáimat arra, hogy az őshonos kisebbségek mindaddig nem lesznek teljesen egyenértékű polgárai az EU-nak, amíg nem születik külön rájuk vonatkozó, átfogó uniós védelmi rendszer! Ilyen vonatkozásban nagy reményeket fűzünk a Minority SafePack uniós polgári kezdeményezéshez”

 

– zárta felszólalását az EP-képviselő.

 

Körkép.sk/Csáky Pál sajtóközleménye

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.