Nyitókép: express.co.uk

 

Rugalmas, akár egy évig tartó halasztást fog javasolni az Egyesült Királyság európai uniós kilépésének határidejére Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke – közölték pénteken brüsszeli diplomáciai források.

 

„Ez Tusk ötlete, amelyet ma fognak a tagállamok elé terjeszteni” – mondta egy magas rangú uniós tisztségviselő.

 

Hozzátette, Theresa May brit kormányfő elé fogják tárni a javaslatot a jövő heti rendkívüli EU-csúcson, amennyiben azt a bennmaradó huszonhét ország támogatja.

 hirdetes_300x300  

 

Ha a brit kormány elfogadja a hosszabbítást, akkor az Egyesült Királyságnak részt kell vennie a május végi európai parlamenti választásokon – mutatott rá.

 

A rugalmas halasztás azt jelenti, hogy amennyiben a londoni parlament időközben megszavazza a kiválás feltételeit rögzítő, már többször elutasított szerződést, akkor a szigetország tagsága automatikusan megszűnik még az egy év lejárta előtt.

 

„Ha ez nem lehetséges, akkor az Egyesült Királyságnak még mindig lenne elég ideje, hogy újragondolja Brexit-stratégiáját. Jó forgatókönyvnek tűnik mindkét fél számára, biztosítja a kellő rugalmasságot a briteknek, de nem teszi szükségessé, hogy néhány hetente csúcstalálkozót hívjanak össze” – emelte ki az illetékes.

 

Ezzel párhuzamosan May pénteken június 30-ig terjedő hosszabbítást kért a huszonhetektől.

 

MTI

Megosztás:
Címkék: brexit Donald Tusk

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!