Nyitókép: cruxnow.com

 

Ferenc pápa szombaton jóváhagyta a vatikáni bank, hivatalos nevén Vallási Ügyek Intézete (IOR) új alapszabályát. Ezzel befejeződött a pénzintézet reformját kísérő hatéves időszak. A bank innentől kezdve köteles külső átvilágításnak alávetni magát, és az új szabályok további reformokra is kötelezhetik.

 

A cél, hogy visszaszerezze a bizalmat, melyet az elmúlt időszak sorozatos botrányai miatt elvesztett.

 

Ferenc pápa számára a vatikáni bank átalakítása fontos vállalást jelentett. Megválasztása után röviddel ráadásul azt tervezte, hogyó becsukja az intézményt, de ebből végül nem lett semmi. A reformot  még elődje, XVI. Benedek kezdte meg.

 hirdetes_810x300  

 

A bank korábban több korrupciós ügyben, adócsalásban, hűtlen kezelési ügyben, pénzmosásban, ingatlancsalásban is érintett volt. Egyes ügyek a legmagasabb helyekig vezettek, ami rendkívül rombolta a Vatikán megítélését.

 

Andrea Tornielli, a Vatikán sajtófőnöke szerint az új szabályok fontos lépést jelentenek a bank számára a nemzetközi előírások betartása felé.

 

A vatikáni bankot 1942-ben hozta létre XII.Pius pápa annak érdekében, hogy kezelje az egyház pénzügyeit és karitatív tevékenységet fejtsen ki. A bank szolgáltatásai egyszerű földi halandó számára nem elérhetőek, ügyfelei elsősorban a Vatikánnal kapcsolatos intézmények, egyéb egyházi szervezetei, valamint a Vatikán alkalmazottai,  itt szolgálatot teljesítő diplomaták. Tavaly év végén mintegy 15 ezer ügyfele volt.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!