Friss hírek

Kajak-kenu-vb – Újabb négy döntős magyar hajó, a férfi kenusok nem szereznek kvótát

A vasárnapi zárónapon 14 finálét rendeznek a vb-n, ezek közül 13-ban lesz magyar hajó.

A szombati versenynap középfutamokkal zárult a szegedi, kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon, a magyarok négy olimpiai és egy nem olimpiai számban voltak érdekeltek, ezek közül négyben sikerrel jártak. Egyedül a kenus Kiss Tamás nem jutott döntőbe 1000 méter egyesben, ezzel eldőlt, hogy ő sem szerez kvótát Szegeden.

 

A K-1 500 méteren olimpiai és vb-címvédő Kozák Danuta már a középfutamban összekerült legnagyobb riválisával, az új-zélandi Lisa Carringtonnal. Utóbbi sprintspecialistaként – délelőtt sorozatban hetedszer nyerte meg a 200 méter egyest – kilőtt a rajtból, az ötszörös ötkarikás bajnok magyar tisztes távolból követte. A futamból az első három jutott a vasárnapi döntőbe, s mivel kettejük első, illetve második helyét senki nem veszélyeztette, Kozák láthatóan nem erőltette, hogy megverje Carringtont, így utóbbi nyerte szombati versenyüket.

 

Szeged, 2019. augusztus 24.
Kammerer Zoltán a férfi kajak párosok 1000 méteres versenyének középfutama után a szegedi kajak-kenu világbajnokságon 2019. augusztus 24-én.
MTI/Kovács Tamás

 

A háromszoros olimpiai bajnok, 16. vb-jén szereplő Kammerer Zoltánnak és nála 16 évvel fiatalabb, 25 esztendős párostársának, Gál Péternek Kozáknál sokkal jobban meg kellett izzadnia K-2 1000 méteren, ahol szintén minden futamból három hajó jutott tovább, s maradt versenyben a tokiói kvótákért. A magyarok jól kezdtek, féltáv után élre álltak. A hajrára aztán úgy tűnt, fogytán a lendület, a riválisok pedig elkezdtek előzni, illetve felzárkózni, de a harmadik pozíciót végül bravúrral sikerült megtartani, így vasárnap jöhet a döntő.

 

 “Van néhány emlékezetes verseny a pályafutásomban, ez a mai is közéjük tartozik. A vége már nagyon fájt, számoltam a bójákat. A döntőben is hasonló lesz a taktikánk, így készülünk”

 

– nyilatkozott Kammerer Zoltán.

 

Szeged, 2019. augusztus 24.
Kozák Danuta (j) korábbi párjával, Szabó Gabriellával edz a szegedi kajak-kenu világbajnokságon 2019. augusztus 24-én.
MTI/Kovács Tamás

 

Ami sikerült a párosnak, az nem sikerült Kiss Tamásnak, így a kenu egyesek 1000 méteres versenyének második középfutama után az is eldőlt, hogy férfi kenuban ezen a vb-n nem szereznek kvótát a magyarok. A szegedi klub olimpiai bronzérmes sportolója az élen haladó, továbbjutó hármas mögött messze lemaradva negyedik lett futamában, azaz a zárónapon a B döntőben száll majd vízre. Férfi kenuban mindössze két olimpiai szám van, és korábban 1000 méter párosban sem sikerült a fináléba kerülés és a kvótagyűjtés.

 

“Csalódott vagyok, szerettem volna bekerülni a döntőbe. Nem sikerült, pedig kiadtam magamból mindent. Rendesen égett a tüdőm”

 

– kommentálta szereplését a 32 éves kenus.

 

Szeged, 2019. augusztus 24.
A gyõztes Csipes Tamara a nõi kajak egyesek 1000 méteres versenyének döntõjében a szegedi kajak-kenu világbajnokságon 2019. augusztus 24-én.
MTI/Kovács Tamás

 

Zárásként következett a Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István összeállítású férfi kajaknégyes, amely az új számban, 500-on próbál négy tokiói indulási jogot gyűjteni. Ehhez nekik is három között kellett zárniuk szombaton, ez pedig nem bizonyult könnyű feladatnak. Sokáig a hazai hajó orra volt az élen az utolsó középfutamban, a hajrában azonban minden vetélytárs rátett még egy lapáttal, a szlovákok el is mentek Nádasék mellett, a cseheket – és a többieket – azonban sikerült hajszállal megelőzni, így összejött az áhított döntő. A magyarok ezzel a kvótaszerzés kapujába kerültek.

 

“Belülről nagyon kemény verseny volt, gondolom, kívülről is. Nem mentünk tökéletes pályát, ránk fér majd az esti elemzés az edzőnkkel”

 

– mondta Tótka Sándor.

 

 “Valami nem stimmelt, még nem tudjuk az okát. Én a végére nagyon bekötöttem”

 

– tette hozzá Nádas Bence.

 

Egyesben az első öt, párosban az első hat, négyesben pedig – földrajzi megkötéssel – tíz hely ér tokiói kvótát. A kvartettek kvótaelosztásánál alapelv, hogy ha kevesebb mint négy kontinens versenyzői végeznek az első tíz helyen, a tizedik, a kilencedik és ha szükséges, még a nyolcadik helyezettek kvótáit is újraosztják, amíg meg nem lesz a négy résztvevő földrész. Egyesben és párosban jövőre még lesz lehetőség a javításra a pótkvalifikációs viadalokon, négyesben ugyanakkor csak Szegeden lehet indulási joghoz jutni.

 

Szeged, 2019. augusztus 24.
Az aranyérmes Csipes Tamara szelfit készít a nõi kajak egyesek 1000 méteres versenyének eredményhirdetésén a szegedi kajak-kenu világbajnokságon 2019. augusztus 24-én.
MTI/Szigetváry Zsolt
Szeged, 2019. augusztus 24.
Az aranyérmes Kopasz Bálint a férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyének eredményhirdetésén a szegedi kajak-kenu világbajnokságon 2019. augusztus 24-én.
MTI/Szigetváry Zsolt

 

Az ötkarikás programban nem szereplő C-1 200 méteren is jutott sikerélmény szombat délután a magyaroknak, az 500 párosban pénteken Fekete Ádámmal ezüstérmes Hajdu Jonatán ugyanis megnyerte középdöntőjét, így magabiztosan lépett tovább a legjobb kilenc közé.

 

“Ahogy teltek a napok a vb-n, egyre inkább azt éreztem, hogy kétszázon tudok villanni. Stabilan még nem hozom, amit régen ebben a számban tudtam, de legalább már bennem van. A döntőben bármi lehet”

 

– értékelt.

 

A vasárnapi zárónapon 14 finálét rendeznek a vb-n, ezek közül 13-ban lesz magyar hajó.

 

MTI

Nyitókép: Szeged, 2019. augusztus 24. Az aranyérmes Csipes Tamara szelfit készít a női kajak egyesek 1000 méteres versenyének eredményhirdetésén a szegedi kajak-kenu világbajnokságon 2019. augusztus 24-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője. Mindenhez ért. Mindenhez is!

Kövessen minket

Megosztás