Nyitókép: illusztrációs felvétel (reddit.com)

 

Az orosz titkosszolgálat állhat a pénteken Berlinben elkövetett gyilkosság mögött, mely során egy grúz férfi életét vesztette – írja a német Der Spiegel magazin.

 

Ezt erősíti az a tény, hogy az áldozat korábban kapcsolatban állt a grúz titkosszolgálattal, és egyszer már az életére törtek.

 

A nyomozás másik, kevésbé valószínű verziója szerint a gyilkosság a szervezett bűnözéssel függ össze.

 hirdetes_300x300  

 

Zelimchan Changosvili pénteken világos nappal vesztette életét Berlin központjától nem messze, Moabit városrészében. Az egyik ottani parkban egy kerékpáros férfi ment oda hozzá, majd két fejre mért lövéssel kivégezte őt. A rendőrség helikopter bevetésével átkutatta a helyszínt, búvárokkal pedig a közeli folyót is. Nem sokkal később gyanúsítottként letartóztattak egy 49 éves orosz állampolgárt.

 

A Spiegel szerint a nyomozók azt sejtik, hogy bérgyilkos végezhette ki az áldozatot. A gyanú szerint a gyilkosság politikailag motivált, és az orosz titkosszolgálat, a GRU rendelhette meg.

 

Ezt erősíti a magazin szerint az is, hogy Changosvili Grúziában szorosan együttműködött az ottani titkosszolgálattal, és az oroszok grúziai beszivárgása ellen harcolt. Miután valaki megpróbálta meggyilkolni őt, átköltözött Ukrajnába, ahol szintén együttműködött a biztonsági szervekkel. Később Németországba költözött, ahol a német szervek veszélyes iszlamistaként tartották nyilván. Környezete szerint azonban nem volt iszlamista.

 

Hogy politikailag motivált gyilkosságról van szó, a Spiegel szerint az is alátámasztja, hogy a feltételezett elkövető röviddel a bevetése előtt érkezett Berlinbe, majd a gyilkosság után igyekezett minél előbb elhagyni az országot. A bűntény ideje alatt fegyver volt nála, és hangtompítót használt. Lakásában a Der Tagesspiegel szerint nagy mennyiségű készpénzt találtak.

 

Amennyiben megerősítést nyer, hogy külföldi titkosszolgálat keze van a dologban, az ügyet várhatóan a legmagasabb szinten fogják vizsgálni.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!