Nyitókép: elcomercio.pe

 

Brazília nem fogad el semmilyen pénzügyi támogatást a G7-től az égő amazóniai esőerdő megfékezésére, amíg Emmanuel Macron francia államfő nem kér bocsánatot Bolsonaro megsértéséért.

 

A feltételt maga a brazil elnök fogalmazta meg hétfőn. Bolsonarot több kollégája azzal vádolja, hogy bagatellizálja a problémát.

 

Donald Trump amerikai elnök ellenben ma egyik mikrobejegyzésében teljes és feltételek nélküli támogatásáról biztosította Jair Bolsonarot. Az amerikai elnök azt írta, hogy jól ismeri a brazil elnököt, és dicsérte azt, ahogyan az amazóniai természeti katasztrófát kezeli, és „keményen dolgozik” az amazonasi esőerdőkben tomboló tüzek eloltásán.

 hirdetes_810x300  

 

„Macronnal először vissza kellene vonnia a szavait velem szemben, ” jelentette ki a brazil elnök.”Hazugnak nevezett. Ha beszélni akarunk egymással, vagy mielőtt bármit elfogadunk Franciaországtól…vissza kell vonnia a szavait és aztán beszélhetünk,” tette hozzá Bolsonaro.

 

Macron hétfőn a G7-csúcs kijelentette, hogy a világ legfejlettebb országai megegyeztek abban, hogy 20 millió dollárt szabadítanak fel az Amazóniában dúló erdőtüzek elleni harc támogatására.

 

Macron és Bolsonaro között viszont közben kemény szócsata alakult ki. Macron korábban hazugsággal vádolta meg a brazil államfőt júniusi kijelentéséért, miszerint harcolni fog a klímaváltozás ellen. Hétfőn pedig reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy Brazíliának hamarosan új, hozzáértő elnöke lehet. Szokatlanul keményen reagált Bolsonaro Facebook hozzászólására is, melyben szexista megjegyzést tett Macron feleségére, Brigittere.

 

Bolsonaro a múlt héten gyarmatosító gondolkodással vádolta meg Franciaországot, és visszautasította, hogy beavatkozzon Brazília belügyeibe.

 

Az 5,5 millió négyzetkilométer kiterjedésű amazóniai esőerdő 60 százaléka Brazília területére esik.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.