Nyitókép: mosaic-expedition.org

 

Rendkívüli expedíció az Északi-sarkvidéken.

 

A német Polarstern jégtörő viszi a nemzetközi csapatot a norvégiai, majd a szibériai partvonal mentén, onnan aztán az Északi-sark irányába. Miután eléri célját, egy óriási jégtömböt, együtt sodródik majd vele dél felé. Jövő év júniusában szabadul ki a jég fogságából. A kutatóállomást alig két hét alatt kell felépíteniük a jégtáblán, ugyanis október közepétől sötétségbe borul az Északi-sarkkör.

 

© Alfred Wegener Institute, Stefan Hendricks
Kép: mosaic-expedition.org

Az egyik norvég kutató azt meséli, milyen kivételes lehetőség, hogy ott tölthetnek egy egész évet, figyelhetik, hogyan növekszik, majd olvad a jég, és minden mást is, ami ezt kíséri. Így, hogy egy egész évig követhetnek egy jégtáblát, sokkal világosabban kirajzolódik a szisztéma egésze, amely ott érvényesül. Télen többféle vizsgálatot is végeznek a sarkvidéki óceán központi területén, és így kiderülhet, hogy a végbemenő folyamatok közül melyek a meghatározóak.

 hirdetes_300x300  

 

 

A több száz fős misszióban húsz ország több mint hetven tudományos intézete vesz részt. a tudósok a klímaváltozást kutatják, és azért éppen ott, mert a Földnek ez a vidéke reagál a legérzékenyebben erre a változásra. A kutatócsoportok, amelyek 2-3 havonta váltják egymást, méréseket végeznek a vízben, a jégben és a légkörben.

 

A Mosaic 140 millió euróba kerül, ennek felét Németország állja.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!