Friss hírek

Lezuhant két helikopter Maliban. 13 francia katona életét vesztette

egy Tigris támadó helikopter és egy Cougar szállító jármű ütközött össze

Nyitókép: theaustralian.com.au

 

Hétfőn két francia katonai helikopter szenvedett balesetet Maliban, melynek közvetkeztében 13, szolgálatot teljesítő francia katona életét vesztette. A hadsereg tagjai a Barkhane nevű operáció keretében teljesítettek szolgálatot.

 

Hirdetés(x)

Párizs arról tájékoztatott, hogy a helikoptereket a dzsihádistákkal szembeni katonai akció során lőtték le. Maliban 2014 óta több ezer francia katona teljesít szolgálatot, akiket azután vezényeltek a helyszínre, hogy felfegyverzett iszlamisták puccsot kíséreltek meg az országban. A térségben Csehország is állomásoztat 120 katonát, épp nekik kellene jövőre átvenniük az EU helyi kiképzőtáborának irányítását, melynek célja Maliban a hadsereg felkészítése a dzsihádistákkal szembeni harcban.

 

Emmanuel Macron a balesettel kapcsolatban elmondta, hogy ez a francia hadsereg legsúlyosabb emberáldozatokat hozó esete az elmúlt években. „Ezeknek a hősöknek egyetlen céljuk volt: hogy védelmezzenek bennünket,“ írta a francia elnök a twitteren.

 

A francia védelmi minisztérium adatai szerint egy Tigris támadó helikopter és egy Cougar szállító jármű ütközött össze Ménaka térségében, az ország keleti felén. Franciaország gyakran szervez rajtaütéseket a dzsihádistákon, akik az Iszlám Állam helyi szövetségeseiként ismertek.

 

ČTK

Hirdetés(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket