Nyitókép: Nemzeti Sport

 

A legjobb hét közé kerülés a célja a magyar női kézilabda-válogatottnak a Japánban szombaton kezdődő olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, ahol az elődöntőbe jutás sem elképzelhetetlen.

 

Kim Rasmussen szövetségi kapitány 2016 óta irányítja a csapatot, amellyel a Kumamotóban és környékén sorra kerülő vb lesz a negyedik nagy tornája. Most fordult elő először, hogy nem sérülések vagy várandósság befolyásolta a kerethirdetést, ráadásul kedvező csoportba és ágra került a válogatott, a riválisok közül viszont több együttest is sérülések sújtanak.

 

A magyar keretből egyedül Planéta Szimonetta hiányzik kényszerűségből. Ő a tavalyi, franciaországi Európa-bajnokságon védekezésben és támadásban is kulcsember volt, de Achilles-ín- és térdműtétje miatt hosszú kihagyásra kényszerül. A dán edző meg is jegyezte, szokatlan számára, hogy végre csak szakmai alapon kellett összeállítani a keretet.

 hirdetes_300x300  

 

„A csapat elég erős akár ahhoz is, hogy az elődöntőbe jusson, de bármi előfordulhat. Legyünk reálisak, természetesen a továbbjutás, és a minél jobb szereplés a cél”

 

– mondta Rasmussen. Azért a legjobb hét közé kerülés a magyar szövetség elvárása a csapattal szemben, mert a márciusi olimpiai selejtezőn a világbajnokság 2-7. helyezettje szerepelhet, illetve a legjobb hat helyezett, amely korábban még nem szerzett olimpiai részvételi jogot. Utóbbi kitétel azt jelenti, hogy akár a hetedik helyezésnél rosszabb eredmény is elég lehet a bonyolult kvalifikációs rendszer miatt.

 

A magyarok ellenfele a csoportkörben szombaton Kazahsztán, vasárnap Spanyolország, kedden Montenegró, szerdán Szenegál, pénteken pedig Románia lesz. A középdöntőbe az első három helyezett jut. Az öt mérkőzésből hármat is a több mint 40 kilométerre lévő Jacusiróban kell lejátszani, ez oda- és visszafelé is több mint egyórás utazást jelent.

 

A középdöntőben a válogatott minden bizonnyal az olimpiai bajnok Oroszországgal és Svédországgal, valamint Japánnal vagy Kínával találkozik. A csapatok a középdöntőbe magukkal viszik a csoportmérkőzéseken a másik két továbbjutó elleni eredményeket. A középdöntő első két-két helyezettje jut az elődöntőbe, a harmadikok az ötödik, a negyedikek pedig a hetedik helyért játszanak.

 

A csapat Szöulban a Premiere4 Kupa nemzetközi tornán készült a világbajnokságra, és pénteken az olimpiai bajnok oroszoktól 29-25-re, hétfőn a szerbektől 25-23-ra kikapott, szombaton pedig 31-25-re legyőzte a házigazda Koreai Köztársaságot, így a harmadik helyen végzett.

 

„Voltak a tornán jobb és rosszabb pillanataink is. A legfontosabb, hogy tanuljunk a rossz pillanatokból, hogy fejlődhessünk. Összességében elfáradtunk, ez a négy nap nagyon kemény volt”

 

– mondta az M4 Sport kézilabda-magazinjában Kim Rasmussen..

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!