Nyitókép: hvg.hu

 

Olyan komolynak látják a piacon elterjedt okos funkciókkal felruházott televíziókkal kapcsolatos veszélyt az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szakértői, hogy a hatóság közleményt adott ki a témában, számol be róla a HVG.

 

Sokan talán tisztában sincsenek azzal, hogy okostévéjük van-e. Ma már a piacon lévő készülékek zöme ilyen: egy hagyományos tévé, amely képes az online kapcsolódásra, így érhetők el rajta különféle internetes szolgáltatások. A tévénézők jelentős része a tévére telepíthető programokat ritkán használja – ettől még veszélyben lehet az otthona. Az internetelérés mellett ugyanis ezek a készülékek gyakran mikrofonnal és kamerával vannak felszerelve – ez pedig így már veszélyes kombináció lehet.

 

Az FBI portlandi irodája által minap kiadott figyelmeztetés szerint az egyik gond, hogy akár a tévé gyártója, akár az arra telepített alkalmazások fejlesztői megfigyelhetik a tévén át a családot. Néhány éve például maga a Samsung szólt, hogy kerüljék a személyes dolgok megbeszélését a tévé előtt azok, akik az általuk gyártott okostévével rendelkeznek, és a készüléken nincs kikapcsolva a hangvezérlés funkció.

 hirdetes_300x300  

 

Kép: hvg.hu

 

Maguk a tévégyártók és a nagy műsorszolgáltatók ritkán keverik bele visszaélésszerű problémába saját vásárlóikat, de – figyelmeztet az FBI – elég nagy gond az, hogy a gyártók az eszközök fejlesztése során mindig nem eléggé tartják szem előtt a biztonságot. Az általuk gondatlanságból nyitva hagyott kiskapukon át a tévékészülékeket távolról elérhetik kiberbűnözők.

 

A cikk beszámolója szerint az FBI tájékoztatása úgy szól, hogy érdemes telepíteni a tévékészülékre érkező szoftveres frissítéseket, illetve még vásárlás előtt érdemes utánanézni, hogy az adott tévégyártó odafigyel-e egyáltalán vásárlói biztonságára annyira, hogy folyamatosan javítja szoftverét és rendszeresen küld ki rá biztonsági frissítéseket.

 

HVG

Megosztás:
Címkék: FBI kiberbiztonság

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!