Friss hírek

Történelmi mélységben a forint

A chilei peso, a brazil reál és a dél-afrikai rand után a forint a világ leggyengébb devizája.

Az eurót 337,46 forinton jegyezték délelőtt tíz óra körül a bankközi piacon, ami a forint valaha elért leggyengébb árfolyama az euróval szemben. A korábbi árfolyammélypont az euró tavaly október végi 337,26 forintos jegyzése volt.

 

Az MNB nem kívánta kommentálni a forint új történelmi mélypontját.

A portfolio.hu a Societé Generale szerdán megjelent friss elemzését idézi, ami már 350-es euró-forint árfolyamot valószínűsít, ezzel a francia bank az első, amelyik kimondta, hogy akár addig is gyengülhet a magyar deviza.

 

A szakportál arról is ír, az utóbbi hetekben nem csak az euróval szemben gyengült a forint, hanem szinte minden devizával szemben. Vagyis most nem arról beszélhetünk, hogy a feltörekvő piaci vagy a kelet-közép-európai devizákkal párhuzamosan esett a magyar deviza.

 

Jól jelzi a helyzetet, hogy a lengyel zloty-forint árfolyam már történelmi csúcson jár az év elején, a legfontosabb régiós versenytárssal szemben 1,8%-kal esett már vissza a forint. De ugyanez elmondható a cseh korona esetében, ahol szintén történelmi csúcsot látunk a jegyzésben, már több mint 2,2%-os visszaesést mutat a forint.

 

Globális összevetésben – a fontosabb devizák eddigi 2020-as teljesítményét vizsgálva a dollárral szemben –  mindössze három deviza mutatott a forintnál nagyobb gyengülést. A chilei peso, a brazil reál és a dél-afrikai rand után a forint a világ leggyengébb devizája.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője. Mindenhez ért. Mindenhez is!

Kövessen minket