Nyitókép: politico.com

 

Az Egyesült Államokban hivatalosan is megkezdődött az elnökválasztási folyamat azzal, hogy Iowában hétfőn jelölőgyűléseket (caucus) tartanak.

 

A republikánusok és demokrata párti szavazók egyaránt hétfőn tartják a jelölőgyűléseket a középnyugati szövetségi államban. A republikánusok titkos szavazással döntenek arról, hogy ki legyen pártjuk küldöttje a nyári elnökjelölt-állító konvención, míg a demokraták nyílt színi vitákban hoznak döntést.

 

Az alig hárommillió lelket számláló Iowában 1678 helyen nyíltak meg hétfőn azok a helyiségek, ahol a republikánusok szavaznak, a demokraták pedig összegyűlnek, hogy megvitassák, kit tartanak alkalmas küldöttnek az elnökjelölt-állító konvencióra. Iskolákban, magánotthonokban, közösségi házakban, templomok közösségi épületeiben vitáznak, helyi idő szerint este hét órától. A voksolóknak nem szabad késniük és nem szabad korábban távozniuk sem, mert akkor nem szavazhatnak.

 hirdetes_810x300  

 

A hétfőn megjelent felmérések szerint Iowában Bernie Sanders vermonti szenátor számít a legnépszerűbbnek, aki elsősorban az ifjabb korosztályok támogatását élvezi. Sanders hétfőn a Twitteren részvételre buzdította a helyieket. Mint írta: „mutassuk meg a világnak, hogy olyan országban hiszünk, amely mindenki számára biztosítja az igazságosságot és a méltóságot”.

 

Joe Biden, az Obama-kormányzat egykori alelnöke – aki bár csökkenő támogatottsággal, de még mindig a második Sanders mögött – az NBC televíziónak úgy nyilatkozott: „nagyon szoros lesz a verseny” a demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok között. Biden azt fejtegette, hogy tapasztalatai miatt ő a legalkalmasabb jelölt. „Egyedüli vagyok, aki egyaránt széles támogatást élvez a barnák (spanyolajkú, indiai, közel-keleti gyökerű amerikaiak) és a feketék (afroamerikaiak), a fiatalok és az idősek, a nők és a férfiak, a kétkezi munkások körében” – fogalmazott. Feltette a kérdést, hogy rajta kívül „ugyan ki lenne alkalmas arra, hogy a beiktatás utáni első napon felemelje a telefont, és a világ bármely vezetőjét felhívhassa?”.

 

Elizabeth Warren massachusettsi szenátor hétfőn újabb kampányvideót tett közzé Iowában. „Egy év alatt önöknek köszönhetően jobb jelölt lettem, és jobb elnöke leszek az Egyesült Államoknak” – mondta.

 

A demokrata párti politikusok egyébként mind azt hangoztatták, hogy „muszáj legyőzni Trumpot” november 3-án.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!