Nyitókép: MTI

 

A koronavírus-járvány miatti bezártság egyre jobban megviseli az embereket, négylábú barátaink viszont egyelőre még élvezik a helyzetet. A gazdák többet vannak otthon, és mivel csak így szabadulhatnak ki a négy fal közül, ki nem hagynának egyetlen sétáltatást sem. A parkok és futtatók szinte egész nap tele vannak kutyákkal.

 

Éppen ezért most különösen fontos, hogy betartsunk pár alapvető szabályt. Bár azt már bebizonyították a tudósok, hogy a kutyák nem fertőződhetnek meg a koronavírussal, ez még nem jelenti azt, hogy nem lehetnek veszélyesek gazdáikra.

Így védd a kutyádat (és magadat) járvány idején

 

 hirdetes_810x300  

Dr. Reményi Blanka állatorvos szerint fontos, hogy amennyire lehet kerüljük az állatokkal való kontaktust és semmiképp se simogassuk meg más házi kedvencét. A szőrön ugyanis megmaradhat a kórokozó, és így egy érintéssel bárkit megfertőzhet. Sőt a kutyák egymásra is átragaszthatják. Azt viszont egyelőre még nem lehet tudni, hogy a vírus mennyi ideig marad életben egy állat bundáján.

 

Éppen ezért a szakember azt tanácsolja, hogy akinek van, inkább a kertjében mozgassa le kedvencét, vagy menjen át valamelyik bizonyítottan egészséges ismerőséhez. Ha pedig ez nem megoldott, kerülje a nagyobb kutyás csoportokat és mindig használjon pórázt, hogy az állatok ne érhessenek egymáshoz.

 

A négylábúakra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint kétlábú társaikra, így az a legmegfelelőbb, ha tartják egymástól a 2 méteres távolságot és rendszeresen tisztálkodnak. Az állatok bundáját minden egyes séta után érdemes finoman végigtörölni. Erre kizárólag a bőrfertőtlenítő alkalmas, a felülettisztító vegyszerek nem. Az állatorvosok a legalább 70% alkoholt tartalmazó törlőkendőket javasolják. Ezekkel egy percig kell letisztítani az állat testét, majd érdemes folyóvízzel leöblíteni.

 

Az állatorvos is orvos

 

Dr. Reményi Blanka arra is figyelmeztetett, hogy a járvány alatt fontos, hogy mindenki úgy tekintsen az állatorvosi rendelőkre, mintha ,,emberkórházak” lennének, az orvosok ugyanis ez esetben sem dolgozhatnak otthonról. A gazdikat arra kérik, hogy csak nagyon szükséges esetben és telefonon jelentsék be kis kedvenceiket. A vizsgálatra pedig minden esetben egyedül és egészségesen érkezzenek, használják a kihelyezett kézfertőtlenítőket, majd ha lehet inkább a szabad levegőn egymástól távol várakozzanak.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!