A nagyobb oxigénfelvétellel járó, testet átmozgató edzés jó hatással van az agyra. Amerikai kutatók a magyarázatot is megtalálták, írja a HVG.

 

A fokozott oxigénfelvétellel járó edzés átlagon felüli zsírégető hatású, ráadásul az agyra is igen jó hatással van. Az amerikai UT Southwestern Medical Center kutatói most ez utóbbi nyomába eredve válaszoltak a miértekre. Mint kiderült, az ilyen testmozgás javíthatja a véráramlást az agy két kulcsfontosságú részében (mindkettő a memóriához kapcsolódik), ami különösen előnyös lehet az olyan idősebb felnőttek számára, akiknél fennáll az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata.

 

A kutatók harminc, 60 évnél idősebb embert vontak be vizsgálatukba. A csoport fele egy éven keresztül nagyobb oxigénfelvétellel járó edzéseken vett részt, a másik 15 ember csak nyújtógyakorlatokat végzett. Az előbbi csoport tagjai az esztendő elmúltával jóval sikeresebben teljesítettek bizonyos memóriafeladatokban. A vizsgálatokból világossá vált, hogy a testmozgáshoz kapcsolódóan mind a hippokampuszban, mind a cinguláris kéregben javult a véráramlás, ami jelzi az említett testmozgás agyra gyakorolt pozitív hatását.

 

 hirdetes_300x300  

Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy mind a genetika, mind az életmód szerepet játszanak az időskori elbutulásban, és bár az ember nem tudja megváltoztatni a génjeit, változtathat az étrendjén, és a nagyobb testi aktivitással is késleltetheti az említett betegség kialakulását, illetve csökkentheti a kockázatát.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.