Nyitókép: Bocskay Zsolt

 

Lezajlott a Kőrösi Csoma Sándor Program 2019/2020-as programszakaszának zárókonferenciája. A Duna palotában tartott rendezvényen Szilágyi Péter elmondta, a 2019-2020-as programidőszakban az északi félteke 19 országában voltak jelen ösztöndíjasok, 114-en 163 fogadószervezetben segítettek.

 

Közülük 41 fő volt tanár, 28 fő volt néptánc oktató, 14 fő cserkész és 18 fő egyházi ösztöndíjas.

 

A nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos kiemelte, hogy a vírushelyzet okán kialakult helyzet következtében az eredeti tervekkel ellentétben változtatni kellett a program megvalósításának zárószakaszán. Az ösztöndíjasok mintegy fele márciusban kénytelen volt hazajönni Magyarországra, a továbbiakban pedig az online technika adta lehetőségekkel fejezték be a programot. Sokan így még több eredményt tudtak elérni az oktatás vagy a közösségépítés terén.

 hirdetes_300x300  

 

A program 2013-tól fut, az idei volt immár a hetedik turnus. Az északi és a déli féltekés ösztöndíjasok az idei évtől külön kerültek kiküldésre. A déli féltekére utazók márciusban indultak útnak és novemberben térnek haza.

 

Fotó: Bocskay Zsolt

 

Gyarapodó Kőrösi Csoma Sándor család

 

2013-tól összesen 625 ösztöndíjas segítette a programot és a magyar közösségeket szerte a világban.

 

„Ha végigtekintünk az elmúlt időszakban, akkor kijelenthetjük, hogy újra előre tudtunk lépni a programban, tovább gyarapodott a Kőrösi Csoma Sándor család. Egyre több közösségben egyre több munkát tudtak vállalni. Számos új eredmény, kezdeményezés született“

 

– hangzott el Szilágyi Pétertől.

 

A miniszteri biztos elmondta, hogy a nemzeti összetartozás éve kapcsán mindkét féltekén nagyon jó kezdeményezések születtek.

 

„Van, ahol tölgyfát, van ahol narancsfát sikerült ültetniük az ösztöndíjasoknak.“

 

A diaszpóra magyar közösségeinek boldogulása érdekében végzett tevékenység elsősorban magyar nyelvoktatást, kulturális értékek bemutatását, szociális tevékenységet, népzenei és táncoktatást, közösségszervezést, értékmentést, kommunikációs tevékenység lebonyolítását jelenti.

 

 

A program jövője

 

A program átszabásával, az online térben való munkával, illetve az ösztöndíjasoknak az őszi, kicsit későbbi kiküldésével biztonságosan meg tudják hirdetni a 2020-2021-es Kőrösi Csoma Sándor programot az északi féltekére. A pályázat kiírása július közepére várható és ennek eredményeképpen 2020 szeptemberének közepén indulhatnak el az ösztöndíjasok az északi félteke országaiba.

 

Fotó: Bocskay Zsolt

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.