Nyitókép: Euronews

 

A koronavírus-járvány újabb hullámától tartanak Pekingben, miután múlt csütörtökön az egyik nagybani piacon csaknem 80 fertőzöttet azonosítottak. A kínai fővárosban előtte 55 napon át egyetlen új esetet sem jelentettek. Hétfőn bejelentették, a piacnak helyet adó kerületben tíz lakónegyedet vesztegzár alá helyeznek. A pekingi járványügyi központ egyik szakértője azt nyilatkozta, hogy a vírus genomjának előzetes vizsgálata szerint a kórokozót Európából hozták be.

 

A pekingi egészségügyi bizottság tájékoztatása szerint vasárnap 76 499 emberen végeztek vírustesztet, közülük 59 lett pozitív, de még nem minden esetben erősítették meg a fertőzést. Vasárnap 36 újabb beteget diagnosztizáltak Covid-19-cel Pekingben, amivel 79-re nőtt az új esetek száma a kínai fővárosban azóta, hogy a hét végén azonosították a Hszinfadi nevű nagybani piachoz köthető gócot.

 

Pekingben 55 napon át egyetlen újabb, helyi esetet sem jelentettek – egészen csütörtökig: akkor diagnosztizálták a legelső, a szóban forgó piaccal kapcsolatba került férfit koronavírussal.

 hirdetes_810x300  

 

Európában lazításokkal indult a hét

 

Európában közben folytatódik a határok megnyitása és a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások feloldása. Az Egyesült Királyságban újra kinyithatnak az üzletek. A miniszterelnök az egyik londoni bevásárlóközpontban kávézott, majd arról beszélt, hogy az emberek közötti két méter távolság betartása hasznos a járvány terjedésének megelőzésében. Ezen felül pedig dicsérte a briteket, amiért számos áldozatot hoztak a járvány elleni küzdelemben.

Franciaország is tovább lépett a lazítások szintjén. Újraindul a gazdaság, Párizsban az éttermek belső terei kinyithatnak, az idősotthonokban engedélyezik a látogatást. Az Egyesült Királyságból és Spanyolországból érkezőknek viszont továbbra is két hét karanténba kell vonulniuk, mielőtt a francia emberek közé mennek.

 

A hétvégén Spanyolország újabb régióiban oldották fel a korlátozásokat. Barcelona strandjai is megnyitottak, de olyan nagy tömeg indult a partra, hogy a városi csendőrségnek korlátozni kellett azok számát, akiket beengedtek a strandokra.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!