Közvetlen EU-s támogatást kérnek Budapest, Pozsony, Prága és Varsó főpolgármesterei, hogy a milliós lélekszámú fővárosok erőteljes klímavédelmi akciót hajthassanak végre. A V4 országok fővárosainak főpolgármesterei nyílt levelet küldtek az Európai Tanács elnökének és tagjainak a testület június 18-19-i találkozója előtt.

 

Az emberiség fennmaradása a tét

 

A V4 fővárosok vezetése hangsúlyozza, hogy több mint 5 millió embert képviselnek egy 60 millió fő népességű régióban, ahol a gazdasági teljesítmény ötödét a négy főváros adja.

A főpolgármesterek figyelmeztetnek, hogy az új koronavírusnál is nagyobb fenyegetés a globális felmelegedés, mert az emberiség fennmaradását veszélyezteti a közeli jövőben.

 hirdetes_300x300  

 

Erőteljesebb klímaambíciókat sürgetnek

 

Budapest, Pozsony, Prága és Varsó támogatja az Európai Zöld Megállapodást. A V4 fővárosok sürgetik az EU-t, hogy növelje a 2030-ig tervezett kibocsátás-csökkentési céljait.

 

A nyílt levél írói egyetértenek abban, hogy a tagállamoknak emelniük kellene kibocsátás-csökkentési ambícióikat, és növelni az EU 2030-as célértékét 40%-ról 55%-ra.

 

EU-város közötti megállapodások

 

A városvezetők szerint az EU-nak jogi megállapodást kellene létrehoznia (EU-város megállapodásokat), hogy közvetlen támogatásokat biztosíthasson a városok kibocsátás-csökkentési projektjeihez.

 

Az EU új helyreállítási intézkedéseinek tartalmaznia kellene egy specifikus Európai Helyreállítási Alapot, amely támogatásokat és kölcsönöket biztosít a városoknak és városlakóknak közvetlenül, vagy a kereskedelmi bankokon keresztül, írják nyílt levelükben a V4 fővárosok vezetői.

 

Feszült viszony a kormányokkal

 

A közvetlen támogatás kérésének azért van jelentősége, mert az ellenzéki városvezetők attól tartanak, hogy kormányaik visszatartják az EU-s támogatásokat a fővárosoktól, és más régiókban osztják szét azokat az európai uniós forrásokat is, amik elengedhetetlenek a fővárosok fejlesztéséhez.

 

Budapest főpolgármestere különösen feszült viszonyban van a magyar vezetéssel és a kormánypárttal.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.