Nyitókép: webnoviny.sk

 

A német kormány az elmúlt tíz évben közel 1 milliárd eurót fizetett az amerikai katonák németországi tartózkodásával kapcsolatos katonai kiadásokra.

 

Az összegre az egyik ellenzéki parlamenti képviselő, Brigitte Freihold (Baloldal) volt kíváncsi.

 

A német pénzügyminisztérium adatai szerint a 2010-2019 között kifizetett 982,4 milliárd euróból 648,5 millió euró különböző építkezési munkálatokra lett fordítva.

 hirdetes_300x300  

 

Németország az amerikai hadsereg közel-keleti és afrikai hadműveleteinek központja. Donald Trump amerikai a múlt héten bejelentette, hogy 34,5 ezerről 25 ezerre csökkenti a Németországban állomásozó amerikai katonák számát. Németországot a készülő lépésről nem tájékoztatta. Trump azután döntött így, hogy kritizálta német partnerét, amiért az nem teljesíti a rá szabott és előírt, NATO-n belüli katonai kiadásokat, ami az éves GDP 2 százaléka lenne.

 

Az USA szerint Németország a GDP alig 1,38 százalékát költi hadikiadásokra. Berlin ezt 2024-ig 1,5 százalékra szeretné növelni.

 

Az USA esetében ez a szám 3,4 százalék, így nagyobb terhet visel a NATO működési költségeiből, mint az összes többi 29 NATO szövetséges ország összesen.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!