Nyitókép: webnoviny.sk

 

Soha nem volt még olyan meleg Szibériában, mint most júniusban. A kutatók egyes területeken az eddigieknél 10 fokkal melegebb hőmérsékletet is mértek. Tudósok szerint ennek oka az erdőtüzek, melyek soha nem látott mennyiségű, 59 millió tonna szén-dioxidot szabadítottak fel.

 

Tény, hogy a meleg idő nyáron egyáltalán nem különleges az északi sarkkör környékén, az elmúlt hónapokban azonban ehhez képest is rendkívül meleg volt. Szakértők szerint a térség kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a világátlag.

 

Veszélyes trendek

 hirdetes_300x300  

 

A szibériai Verchojanszk városában június 20-án 38 fokot mértek, ami 18 fokkal több, mint a valaha itt mért eddigi legmagasabb hőmérséklet júniusban. Az adatot azonban még ellenőrizniük kell.

 

Erdőtüzek

 

Június elején Szibéria egyes területein 30 fokot mértek. Chatang orosz városban a májusban mért 25,4 fokkal szintén rekord dőlt meg.

 

Az orosz hivatalok Július 6-ig összesen 246 erdőtüzet jegyeztek fel, melyek összesen több mint 1400 négyzetkilométeres területet érintettek. Tudósok szerint a két jelenség összefügg.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!