Nyitókép: teraz.sk

 

Szlovákia egy nagy kínai befektetésért van versenyben. Amennyiben az üzlet létrejön, a széles nyomtávú vasúthálózat egyik nagy átrakodó állomása jöhet létre Kassa mellett.

 

„A kínaiak egy nagy logisztikai park kialakítására keresik a megfelelő területet, ahol évente akár egymillió konténer is átrakodásra kerülne,”

 

jelentette ki Jaroslav Kmeť, a közlekedésügyi minisztérium államtitkára Tőketerebesen.

 

 hirdetes_810x300  

Kína már hosszú ideje érdeklődik a befektetés iránt, mely mostanra került a megvalósítás konkrétabb fázisába. Az államtitkár szerint állami garanciára lesz szükség, bemutatva a kínaiaknak a szóba jöhető területeket, és a Tiszacsernyő – Kassa közötti széles nyomtávú vasút fejlesztése is szükséges hozzá.

 

Kína cserébe garanciát vállalna, hogy ide irányítja az Európába tartó vasúti teherszállításának egy részét. „Kínából évente 3 ezer vonatszerelvény indul útnak Európába, Szlovákiának ebből csak alig fél százalék részesedése van,“ mutatott rá Kmeť, hangsúlyozva, hogy a tranzitból komoly díjbevételek is származnak.

 

Szlovákia mindent megtesz a kínai befektetés megszerzése érdekében, melynek lehetséges helyszíneként a Kassa melletti átrakodó állomás, vagy más területek is szóba jöhetnek.

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!