Nyitókép: politico.com

Frissítve: 20.12 Az USA bezárta Kína konzulátusát a Texas államban található Houstonban. Az indoklás szerint így szeretné „megvédeni az amerikai szellemi tulajdont és védelmezni saját titkos információit.“

 

A hírt a dániai látogatásán tartózkodó amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo is megerősítette. A döntésről korábban már tájékoztatták a kínai felet, mely az amerikaiak döntését provokációnak és a nemzetközi jog megsértésének nevezte.

 

Wang Wen-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy az USA kérése mindennemű tevékenységük felfüggesztésére vonatkozólag váratlanul érte őket. Wang szerint a lépés „sokkoló, megalapozatlan, és sérti az amerikai-kínai kapcsolatokat.“ A minisztérium szerint az USA három napot adott nekik a konzulátus bezárására.

 

 hirdetes_300x300  

Az amerikai külügyi szóvivő elmondta, hogy az USA nem fogja tolerálni az ország szuverenitásának veszélyeztetését Kína által, mint ahogy az amerikai polgárok fenyegetését sem. A szóvivő szerint Donald Trump továbbra is kötelező érvényűnek tekinti a kölcsönösséget és az egyenjogúságot az amerikai-kínai kapcsolatokban.

 

A hírszolgálati bizottságot vezető Marco Rubio republikánus szenátor szerint a houstoni konzulátuson „masszív titkosszolgálati tevékenység zajlott.“

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!