Nyitókép: ČTK

 

Frissétve: 14.48 Bár a cseh gazdaság az idei második negyedévben rekordméretű visszaesést produkált, a piaci előrejelzésekhez és a többi ország helyzetéhez képest nincs szó különösebb tragédiáról.

 

A cseh gazdaság a legnehezebbjén már túl van, a harmadik negyedévben már némi növekedést is produkálnia kellene, derült ki mindez a cseh hírügynökség által megszólított elemzők elmondásából.

 

 hirdetes_810x300  

 

A cseh gazdaság 2020 második negyedévében előzetes számítások szerint 10,7 százalékkal esett vissza, ami a legnagyobb GDP visszaesés Csehország történetében. Legfőbb okai a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések.

 

„Bár az ország történetében az eddigi legrosszabb, de semmiképp sem tragikus. Ahhoz képest, hogy az év második felében csak alig fele annyi gépkocsit gyártottunk, gyes szolgáltatások pedig teljesen a nullára estek vissza, ez egy viszonylag jó eredmény. Ha pedig összehasonlítjuk a többi országgal, még inkább,”

 

– jelentette ki Petr Dufek, a ČSOB elemzője.

 

Hasonlóan példátlan gazdasági visszaesést könyveltek el más országok is.

 

A német gazdaság az előző negyedév negyedévéhez képest 10 százalékos visszaesést produkált, ami évközi szinten majdnem 12 százalék. Az USA-ban az előző negyedévhez képest 9,5 százalékos mínuszt könyveltek el. Franciaország is ma tette közzé aktuális GDP mutatóit, melyek szerint az előző negyedévhez képest 14, évközi szinten közel 20 százalékos a mínusz. Spanyolországban több mint 20 százalékos az előző évhez viszonyított GDP csökkenés, és Olaszországban is csak kicsivel jobb mutatók várhatók. Az euro zóna egésze 12 százalék feletti visszaesést mutat január-márciushoz képest.

 

Frissítjük.

 

ČTK

Megosztás:
Címkék: cseh gazdaság

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!