Nyitókép: webnoviny.sk

 

Cikkünk alján elképesztő képsorok. A város fele megsemmisült, vagy súlyosan megsérült. Százezrek maradtak fedél nélkül. A helyi rádió egész éjjel a halottak, eltűntek és a sérültek neveit olvasta.

 

Bejrút, ahogy a világ eddig ismerte, egyik pillanatról a másikra megszűnt létezni. A kikötői raktárban felrobbant 2750 tonna ammónium nitrát helyén már csak egy hatalmas, 140 méter széles kráter éktelenkedik.

 

 hirdetes_810x300  

 

Maga a kikötő, az ott horgonyzó hajókkal,  valamint épületekkel, gépkocsikkal együtt a föld színével vált egyenlővé.

 

Teljes megsemmisülés

 

A robbanás hulláma gépkocsikat repített el, összedöntötte az épületeket, gyilkolt közel és távol. Legalább 135 személy, 5 ezer sebesült és több tucat eltűnt jelzi a károk mértékét.

 

 „Ezek a teljes megsemmisülés képei. A tengerpart környékén nem maradt épségben egyetlen épület sem,“ írta le a helyzetet a hírügynökségeknek Freddy, a bevetésen részt vevő egyik tűzoltó.

 

 

Mintegy 300 ezer ember maradt fedél nélkül, akiknek élelemre, vízre, és átmeneti szállásra van szükségük. „Nincs hová mennünk. Mit csináljak?“ – sírt egy ismeretlen helyi nő a romok között a legsúlyosabb károkat elszenvedett Gemajzi városrészben.

 

A kormány két hetes rendkívüli állapotot hirdetett, a biztonságot a hadsereg garantálja. A helyi rádióállomások egész éjjel a halottak, sebesültek, eltűntek neveit olvasták. A Locating Victims Beirut instagram oldal megtelt azoknak a fényképeivel, akiket életben maradt hozzátartozóik keresnek, mert lehetetlen kapcsolatba lépni velük.

 

A kórházak nem bírják az iramot

 

A helyi kórházak, melyeket a pénzügyi válság és a koronavírus is már nagyban sújtott, nem győzik a rohamot. Sok sérültet a folyosókon,vagy a közeli parkolókban tudnak csak ellátni.

 

A robbanás környékén három kórház is volt, melyek szintén megsérültek, így nem tudnak működni.

 

 „Bejrút már nem létezik,“ mondta szomorúan Siva Karút, akinek a robbanás tönkretette a tornatermét, megélhetését és saját maga is földönfutóvá vált.

 

Képek:

 

 

 

 

webnoviny.sk/Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!