Nyitókép: reprofoto (Fb-live)

 

Közeledik a szeptemberi iskolakezdés, és nem mindegy, ki mit nyilatkozik a témában a kormánytagok közül. Szlovákiában több mint 800 ezer gyerek jár iskolába, szüleikkel együtt így komoly létszámot képviselnek a lakosságon belül.

 

Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter szerint nem mindegy, milyen üzeneteket közvetítünk feléjük az iskolakezdés előtt a járványügyi helyzetben.

 

 

 hirdetes_300x300  

Zavar a rendszerben az egészségügyi és az oktatásügyi miniszter között

 

A koronavírus-járvány második hulláma ismét növelte a koronavírussal fertőzött személyek számát. Kedden ülésezett a kormány járványügyi tanácsa is, hogy megvitassa a helyzetet és javaslatokkal szolgáljon a jövőt illetően. Fontos szempont az iskolák kérdése, mely potenciális gócpont a járvány terjedését illetően.

 

Krajčí: Szlovákiába is megérkezett a koronavírus második hulláma

 

Marek Krajči (OĽaNO) egészségügyi miniszter tegnapi szavai zavart keltettek az emberekben. Krajči a járványügyi bizottság ülését követően azt mondta, hogy a kormány szerdai ülésén mérlegelésre javasolni fogja, hogy minden egyes gyermeknek az óvodába és iskolába való belépésnél becsületbeli nyilatkozatot kell bemutatnia arról, hogy az elmúlt 14 napban nem járt külföldön. A nyilatkozatnak elvileg azt is tartalmaznia kell majd, hogy a gyermek járt-e tömegrendezvényen. A becsületbeli nyilatkozatot a szülőnek vagy gondviselőnek kellene aláírnia, ezzel felelősséget is vállalva.

 

Becsületbeli nyilatkozat

 

A javaslatot a szerdai kormányülés előtt Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter árnyalta, aki szerint egyszerű becsületbeli nyilatkozatra lesz csak szükség a szülők részéről gyermekeik egészségi állapotával kapcsolatban. Ebben arról nyilatkoznak a szülők, hogy gyermekük nem mutat fertőzésre utaló jegyeket a COVID-19-re vonatkozóan. Függetlenül tehát attól, voltak-e külföldön a nyári hónapokban, és hol. Hozzá kell tennünk ugyanakkor, hogy az ilyen, nevezzük könnyített hozzáállás egyben potenciális veszéfolyorrás is a jövőre nézve.

 

Amennyiben az adott iskolában megugorna a fertőzöttek száma – Gröhling konkrétan iskolánként öt esetről beszélt – akkor az intézmény vezetésével koordinálva legfeljebb az adott iskola bezárására kerülhet sor. Azaz lokális bezárásokra kell számítani, nem pedig országosra, mint tavasszal.

 

A téma a szerdai kormányülésen kerül napirendre, a két miniszter itt vitatja meg némileg eltérő álláspontját. A végeredményről beszámolunk olvasóinknak a Körképen.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.