Nyitókép: webnoviny.sk

 

Az oroszok közzétették a felvételeket arról, hogy mire képes az eddigi legpusztítóbb atomfegyverük, amelyet még 1961 októberében teszteltek. A csaknem 40 perces felvételen a Car nevű hidrogénbomba robbanása látható. A dokumentum a teszt egész folyamatát végigköveti, a szállítástól kezdve egészen a robbanásig, mely rendkívüli, óriási pusztító erejű volt.

 

A bombát, melynek a Cár nevet adták, az Ivan kódjel alatt fejlesztették ki, ereje több mint 50 ezer kilotonna TNT volt. A méretei is lenyűgözőek: nyolc méter és 27 tonnát nyomott.

 

Titokban szállították egy különleges, külön erre a célra átalakított vonatban a Kola-félszigetre, az ottani légitámaszpontra.

 hirdetes_300x300  

 

A robbantás az Északi-jeges tenger felett történt

 

A levegőbe egy TU-98-as bombázó emelte, és 10500 méter magasból dobta le a Nová zem szigetcsoport közelében, az Északi-jeges tengeren. A bomba zuhanását ejtőernyő fékezte, hogy a repülőgépnek legyen elég ideje biztonságos távolságra távolodni.

 

A hidrogénbomba 4,5 kilométer magasságban robbant fel. Magát a robbanást földi mérőműszerek, valamint egy speciális repülőgép is megörökítette a távolból.

 

A robbanást kísérő fényvillanást ezer kilométer távolságból is látni lehetett. Ez fokozatosan narancssárga golyóvá változott, mely hatalmas gyorsasággal terjedni kezdett. A füstfelhő egészen 10 kilométer magasságig nyúlt, maga a gombafelhő magassága elérte a 60 kilométert.

 

A robbanás a Richter skála szerint 5-ös erősségű földrengésnek felelt meg, a nyomáshullám 40 kilométeres körzetben letarolt minden épületet. Voltak, akiknek a robbanástól 900 kilométer távolságban is betörtek az ablakaik.

 

 

webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.