Nyitókép: trend.sk

 

A csütörtökön megjelent Der Spiegel azt írja, hogy novicsokkal mérgezhették meg Alekszel Navalnij orosz ellenzéki politikust. A német magazin az oknyomozó portállal, a Bellingcattal együtt dolgozott az ügyön.

 

Navalnij útban Tomszkból elájult a repülőgépen, ami lefolyását tekintve a Der Spiegel szerint nagyban hasonlít Emiliana Gebreva bolgár üzletember esetéhez, akit a bolgár ügyészség szerint 2015 áprilisában mérgeztek meg „azonosítatlan szerves foszforvegyülettel.“ A bolgár ügyészség akkor elárulta, hogy az eset előtt háromszor egy Serges Fedotov nevű orosz állampolgár látogatott Bulgáriába, többek között Gebrev megmérgezése idején is.

 

Az orosz Fontanka portál szerint Fedotov az orosz titkosszolgálat, a GRU kötelékében áll, és ők gyanúsítják Szegej Skripal megmérgezésével is az angliai Salisburyban. Skripal ellen 2018-ban követtek el novicsok támadást. Az idegméreg a nyomozás szerint a GRU-tól származik.

 hirdetes_300x300  

 

Gebrev és Skripal, ha súlyos egészségi problémákkal ugyan, de túlélték a mérgezést.

 

Navaľnyj je v berlínskej nemocnici. Jeho stav je veľmi znepokojujúci, tvrdí aktivista
Navalnijt épp kiemelik a repülőgépből Berlinben. Kép: hnonline.sk

 

Navalnijt Oroszországból Németországba szállították át kezelésre, ahol már majd egy hete kómában van. A Charité nevű klinika orvosai szerint az eddigi vizsgálatok alapján mérget juttattak a szervezetébe. Hogy milyen anyagról van szó azonban, egyelőre nem tudni.

 

A Der Spiegel szerint mindenesetre a német orvosok már felvették a kapcsolatot a Gebrev ügy nyomozóival. Gyanítják ugyanis, hogy mindkét esetben ugyanazt az idegmérget használták.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!