Nyitókép: aktuality.sk

 

A szociálisügyi minisztérium javaslata alapján jövőre már járulékköteles lehet a 13. és 14. fizetés. A szociális biztosításról szóló törvény módosítása egyben a minimálnyugdíjak összegét is befagyasztaná.

 

Az indoklás mindkét esetben az államháztartás konszolidálása. A 13. és 14. fizetés ugyanis jelen körülmények között komoly anyagi terhet jelent az államkincstárra.

 

Túl nagy teher most az államkincstárra

 hirdetes_810x300  

 

A minimálnyugdíjakkal kapcsolatos változást azzal indokolja a tárca, hogy az előző kormány által életbe léptetett gyakorlat nagyban sérti az érdem szerintiség elvét a nyugdíjbiztosításban.

 

A gond azzal van, hogy az átlagbér 33 százalékban meghatározott minimális nyugdíjmérték túlmegy annak eredeti célján, azaz, hogy megakadályozza az egyén anyagi szükséghelyzetbe kerülését. Értsd, túl nagyvonalú a jelenlegi gyakorlat.

 

Igazságosabb kiszámolás

 

A kormányprogram többek között tartalmazza a minimálnyugdíj és a nyugdíjemelés igazságosabb meghatározását. A szaktárca ezért azt javasolja, hogy a minimálnyugdíj összege 2021-ben maradjon az idei szinten.

 

Konkrét példa alapján ez azt jelenti, hogy 30 év nyugdíjbiztosítási időszak után az illető továbbra sem kaphatna kevesebb, mint 334,3 euró összegű nyugdíjat.

 

aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.