Nyitókép: webnoviny.sk

 

2020 első félévében a Szociális Biztosítónak már 895 millió eurót kellett más alapból pótolni ahhoz, hogy legyen elég pénz az öregségi nyugdíjakra. Ehhez más alapok többleteit használták fel, idén január – június között ugyanis 676,5 millió euróval volt kevesebb az öregségi nyugdíjalapban, mint kellett volna.

 

Ez az állapot is mutatja, mennyire fenntarthatatlan hosszútávon a jelenlegi nyugdíjrendszer, és néhány évtized múlva, amikor még több nyugdíjas jut majd egy-egy aktív munkavállalóra, óriási problémák lehetnek.

 

A Szociális Biztosító főleg szolidaritási tartalékalapját dézsmálta meg 405 millió euró összegben, ezen kívül a munkanélküli biztosítás alapját is is (115 millió euró), valamint a balesetbiztosítási alapját (55 millió euró) és garanciabiztosítási alapját (10 millió euró) értékben.

 hirdetes_300x300  

 

181 millió euró többlet az előző évből maradt az öregségi nyugdíjbiztosítási alapban – derül ki a Szociális Biztosító éves jelentéséből.

 

Több a kiadás, mint a bevétel

 

A Szociális Biztosító 2020 első hat hónapjában 3,31 milliárd eurót fizetett ki öregségi nyugdíjakra, miközben erre a célra csak 2,63 milliárd euró bevétele volt.

 

Ennek eredményeként olyan alapokból kellett átcsoportosítani összegeket, amelyek eredetileg a rokkantnyugdíjasokra, a munkanélküliek, vagy a balesetet szenvedett, illetve garancia alapból jogosultságot szerzett személyekre volt szánva.

 

Webnoviny.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.