Nyitókép: webnoviny.sk

 

Az aromatáz nevű enzim segítségével vélhetően megtalálták a férfiak agyában a szexuális vonzalom kialakulásának helyét.

 

A chicagoi Northwestern University tudósai olyan egereket vizsgáltak, melyek agyában nem képződik aromatáz. Szerették volna megtudni, hogy milyen mértékben van rá szükség a normális szexuális izgalom kialakulásához. Termelését egy speciális gén biztosítja, melyet a vizsgált egereknél „kikapcsoltak.“

 

Az egerek aszexuálisakká váltak

 hirdetes_300x300  

 

Észrevették, hogy a hímnemű rágcsálók, melyek agyában nem termelődött az enzim, mintegy fele annyira voltak csak szexuálisan aktívak, mint társaik. Annak ellenére, hogy tesztoszteron szintjük a végükben hasonló volt a vizsgált egyedekkel.

 

Felfedezték azt is, hogy azok az egerek, melyek szervezete egyáltalán nem termelt aromatázt, egyáltalán nem voltak szexuálisan aktívak. Ennek hiányában teljesen elvesztették érdeklődésüket a szexuális aktivitás iránt.

 

A tesztoszteronnak szövetségesre van szüksége

 

Hong Zhao, a kutatás vezetője szerint az aromatázának fontos szerepe van az esztrogén termelésénél úgy a nők, mint a férfiak esetében.

 

A férfiaknak ugyanúgy esztrogénre van szükségük, hogy hajtsa őket a szexuális vágy. Ezt biztosítja a már említett enzim, mely a tesztoszteront esztradiolra alakítja át az agyban, mely esztrogén hormontípus.

 

Új terápia lehetőségek

 

Tudósok úgy vélik, hogy az új felfedezés hatékonyabb terápiákat eredményezhet a szexuális alapú betegségek kezelésénél. Hiszen elég lenne művileg csökkenteni vagy növelni a kulcsfontosságú enzim aktivitását.

 

Tudósok szerint ez segíthetne például a depressziós betegeken, akik különböző antidepresszív gyógyszereket fogyasztanak, hiszen azok egyik mellékhatása a libidó elvesztése.

 

A kutatásról bővebben az Endocrinology magazinban olvashatunk.

 

webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.