Nyitókép: spravy.pravda.sk

 

Egyre több az olyan cseh nyugdíjas, akiknek külföldre küldik a havi nyugdíjat. Az elmúlt 10 évben a számuk kétharmaddal emelkedett. A Cseh Szociális Biztosítási Kezelőség – Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) mintegy 98 300 nyugdíjasnak küldte külföldre a havi nyugdíjat. 2010-ben ez a szám még csak 35 300 volt.

 

Öregségi és rokkantsági nyugdíjban azok részesülnek Csehországban, akik az országban dolgoztak, és fizették a havi járulékokat, valamint megfeleltek a törvényi feltételeknek. Az árvasági és özvegyi nyugdíjakra az utódok és családi hozzátartozók jogosultak. Csehország arra számít, hogy az elkövetkező években tovább emelkedhet a külföldre folyósított havi nyugdíj mennyisége. Egyre több ugyanis a cseh nyugdíjbiztosítást fizető külföldi állampolgár.

 

A korábban közös országot alkotó Szlovákiába a csehek 20 800 öregségi nyugdíjat folyósítanak. Ennél 3 900 esetben Németországba. A harmadik a rangsorban Lengyelország, ahol 13 700 nyugdíjas kap cseh nyugdíja. Az első tízbe került még Kanada, az USA, Svájc, Ausztria, Ausztrália, Görögország és Bulgária, ahová 1600-4000 személynek fizetnek havi nyugdíjat.

 hirdetes_300x300  

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.