Nyitókép: archív

 

Tűzszünet lép életbe a két hete heves harcok dúlta Hegyi-Karabahban – erről állapodott meg tíz óra tárgyalás után az örmény és az azeri külügyminiszter.

 

A megállapodást a mindkét féllel szoros együttműködést ápoló Oroszország közvetítésével hozták tető alá Moszkvában, és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter jelentette be.

„A felek a következő lépésekben egyeztek meg: a tűzszünet október tizedikén, délben lép életbe humanitárius okokból, a hadifoglyok és más letartóztatottak, illetve az elesettek testének cseréje céljából, a Vörökereszt alapelveivel összhangban”

 

– mondta Lavrov.

 hirdetes_810x300  

 

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah hivatalosan Azerbajdzsán része, de majdnem harminc éve Örményország támogatásával önálló igazgatással bíró szakadár terület. A Szovjetunió felbomlása után a területért vívott harcokat az örmények nyerték, azóta állt fenn egy törékeny tűzszünet.

 

Időközben Azerbajdzsán megerősítette a hadseregét, és elnyerte Törökország egyértelmű támogatását.

 

A két hete kitört háborúról az örmény és az azeri fél is azt mondja, hogy a másik kezdte, ugyanakkor a katonailag sokkal erősebb Azerbajdzsán érdekelt igazán abban, hogy így oldja fel a sok évtizedes patthelyzetet.

 

A nemzetközi szervezetek és a legtöbb állam azonnali fegyverszünetre és deeszkalációra szólította fel a feleket – kivéve Törökországot, amely Örményország szerint katonákkal, sőt Szíriából verbuvált milicistákkal is segíti Azerbajdzsánt.

 

Órákkal a megállapodás előtt az azeri elnök, Ilham Alijev azt mondta, hogy Azerbajdzsán képes a sok évtizedes befagyott konfliktus eldöntésére katonai eszközökkel, ezzel megteremtik a lehetőségét a politikai rendezésnek.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!