Vilma
  • HUF: 358.96
  • USD: 1.21
  • 7 °C
  • 13 °C
Friss hírek

Tízezres tüntetés a felsőoktatás autonómiájáért Budapesten

A felsőoktatás autonómiájáért, a szellemi szabadságért tartottak vonulásos megemlékezést a SZFE-hallgatók szervezésében

Nyitókép: HVG.hu

 

A felsőoktatás autonómiájáért, a szellemi szabadságért tartottak vonulásos megemlékezést a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóinak szervezésében pénteken Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján.

 

A “Mindannyiunk szabadsága – megemlékezés ’56-ról” címmel meghirdetett demonstráció keretében a tömeg az ’56-os forradalom egyik szimbolikus helyszíne, a Műegyetem elől vonult az SZFE Rákóczi úti épülete elé.

 

Az egyetemisták megmozdulásához csatlakozott a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés.

 

Vilmos Noémi, az SZFE hallgatói nevében – Orbán Viktor kormányfőhöz címezve szavait – azt mondta, hogy forradalmat csinálni márpedig lehetséges.

 

2020. október 23-án ismét sokan gondoljuk úgy, hogy Magyarország sajnos nem teljesít valami jól. Egyre többen nemcsak gondolják, hanem húsukba vágva érzékelik is. Már ki sem látunk a bajból, amelyet önök okoztak – tette hozzá.

 

Úgy vélekedett, hogy a kormány felelősséggel tartozik azért, hogy az “eltussolás, elhazudás, megzsarolás” helyett megoldja az ország problémáit.

 

A Titkos Egyetem összegyetemi szerveződés képviselői, Fülöp Barnabás és Simonyi Lengyel Mira arra figyelmeztettek, hogy ami az SZFE-vel történik, az más egyetemekkel már megtörtént, vagy meg fog történni.

 

Ami most folyik, az hatalmi terjeszkedés, és a modellváltás mindenkit el fog érni. Minőségi felsőoktatásra csak autonóm intézményekben van lehetőség, ám ezt a hatalom nem garantálja – hangzott el.

 

“Ne féljetek kiállni az egyetemekért, szerveződjetek, cselekedjetek!”

 

– szólítottak fel a szónokok.

 

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének képviselője kijelentette, hogy a kormány módszeresen számolja fel a szakmai műhelyek autonómiáját.

 

Így történt ez az oktatás centralizálásakor is, vagyis a döntések az intézményektől távol, a minisztériumokban születnek. Nem autonóm állampolgárok nevelése a cél, hanem a normakövetés. A hatalomnak nem kiművelt emberfőkre, hanem jogfosztott rabszolgákra és feltétel nélküli hívekre van szüksége – tette hozzá.

 

Nincs szabad ország szabad oktatás nélkül – mondta Nagy Erzsébet.

 

Székely Tamás, a Magyar Szakszervezetek Szövetségének alelnöke úgy fogalmazott: elég volt a diktátumokból, az arroganciából, az agymosásból és a jogfosztásból.

 

Mindenkinek joga ellenállni az erőszak ellen. Márpedig, ahogy a hatalom berúgta az SZFE kapuját, az erőszak – tette hozzá.

 

A transzparensek szerint a demonstrálókat támogatták a Corvinus Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Műegyetem hallgatói.

 

A demonstráción az ’56-os forradalom és szabadságharc emlékét irodalmi műsorral idézték fel.

 

MTI

Megosztás:
Címkék: SZFE

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket