Gizella
  • HUF: 358.28
  • USD: 1.21
  • 6 °C
  • 17 °C
Friss hírek

Van egy bogár, amit szinte lehetetlen agyonnyomni, pedig autóval is átmentek rajta – videó

A saját testsúlyánál nagyjából 39 ezerszer nagyobb nyomást is kibír.

Nyitókép: hvg

 

Egy törésálló páncéllal rendelkező bogár tanulmányozása segítheti a tartósabb és erősebb repülők, valamint épületek tervezését.

 

“Ez a bogár szupererős” – mondta Pablo Zavattieri, a Purdue Egyetem építőmérnöke, aki kutatótársaival együtt még autóval is áthajtott a rovaron, hogy tesztelje a páncélja erejét, olvasható a HVG cikkében.

 

Nature című folyóiratban publikált tanulmány szerint a Nosoderma diabolicum nevű faj szokatlan páncélja úgy rétegződik és illeszkedik, mint egy kirakósjáték. Ennek is köszönhetően a dél-kaliforniai erdőkben élő bogár a saját testsúlyánál nagyjából 39 ezerszer nagyobb nyomást is kibír.

 

 

A kutatók elektronmikroszkópos és CT-vizsgálatot is végeztek a rovaron, hogy kiderítsék, mi teszi ilyen erőssé a külső vázát. Ahogy az a röpképtelen bogarak esetében gyakran előfordul, a faj fedőszárnyai megerősödtek és megkeményedtek az idők során. Közelebbről vizsgálva a kutatók azt is megállapították, hogy a páncélt kirakósszerűen illeszkedő elemek és rétegzett felépítés erősíti. Nyomás hatására a szerkezet lassan megtöredezik és nem egyszerre roppan össze.

 

 

Mindez hasznos lehet a mérnökök számára a repülőgépek és egyéb járművek tervezésekor.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket