Nyitókép: Euronews

 

Péntekre virradóra eldőlhet az eredménye a keddi amerikai elnökválasztásnak, az Euronews szerint Joe Biden javára. (Mint írják, Trump javára nem – mert neki szinte az összes hátralevő államot meg kell nyernie, amelyek között van olyan is, ahol nem végeznek a szavazatszámlálással.) A demokrata elnökjelöltnek mindössze hat elektorra van szüksége a győzelmet jelentő 270-hez. Azonban a győzelem valószínűleg csak az első lépés lesz, hosszas jogi vita is lehet, ha Donald Trump nem ismeri el vereségét, márpedig a jelek erősen erre utalnak.

 

Az Euronews összefoglalta, hogy áll a helyzet csütörtök este:

  • Georgiában körülbelül 60 000 levélszavazatot kell még megszámolni, Trump nagyjából 20 000 szavazattal vezet, Biden fokozatosan közelített hozzá. Az utolsó szavazatcsomagok nagyvárosokból érkeztek, így elképzelhető, hogy Biden fordíthat. 16 elektort ér az állam.
  • Nevadában Biden vezet, kicsit kevesebb, mint 12 000 szavazattal, még 63 000 szavazólapot nem dolgoztak fel. Biden előnye sokáig csökkent, majd a nagyvárosokból érkező adatokkal ez a folyamat megtorpant. A hatóságok péntekre 51 000 szavazólap feldolgozását ígérik. 6 elektorért megy a küzdelem.
  • Michiganben és Wisconsinban gyakorlatilag lezárult a szavazatszámlálás, Biden győzött, ráadásul már mindkét államban elutasítottak egy-egy keresetet a Trump-kampánytól.
  • Észak-Karolinában a fennmaradó nagyjából 5%-nyi szavazatot csak a jövő héten számolják össze, a választás előtt feladott, de november 12-ig beérkező levélszavazatokat itt ugyanis elfogadják. Trump vezet 76 000 szavazattal.
  • Arizonát több amerikai szerkesztőség – köztük az általában Trump-párti Fox News – már Bidennek ítélte, úgy látták, hogy Trumpnak itt már nincs esélye, holott még a szavazatok kevesebb mint 90%-át számolták meg.  69 000 szavazattal vezet Biden, de itt fordított a helyzet, mint a legtöbb, még le nem zárt államban, Trump zárkózik fel lépésről lépésre, és mivel 470 000 szavazat vár még kiértékelésre, elméletileg akár fordíthat is. A következő adatokat magyar idő szerint péntek hajnalra ígérik. 11 elektort ér az állam.
  • Pennsylvaniában a hatóságok azt ígérik, hogy (helyi idő szerint) még csütörtökön, vagyis magyar idő szerint péntek reggelre meg tudják mondani, ki húzta be az állam húsz elektorát. Trump 500 000 szavazatnyi előnye 24 óra alatt kevesebb mint 100 000-re olvadt, a nagyvárosok levélszavazatai több forrás szerint is 90%-ban Bident támogatják. 550 000 szavazólap tartalmát ne ismerjük még. A demokraták szerint az sem kizárt, hogy Biden százezer szavazattal előzze meg Trumpot.
  • A Trump-kampány által indított keresetek többségét gyorsan elutasítják az amerikai bíróságok, a szavazatszámlálást sehol nem sikerült megállítani.

 

Szakértők szerint amennyiben Trump most veszít, úgy 2024-ben vagy 2028-ban ismét indulhat.

 hirdetes_300x300  

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!