Nyitókép: webnoviny.sk

 

Több önkéntes, aki részt vett a Pfizer és a BioNTech új koronavírus elleni vakcinájának tesztelésében, valószínűleg többet tud magáról a tesztelésről, mint kellene. A sajtónak ugyanis mellékhatásokról számoltak be, ami azt jelenti, hogy valóban vakcinát kaptak, nem pedig csak placebot. A tesztelés jelenlegi szakaszában azonban nem volna szabad tudniuk, hogy valóban így van-e.

 

Az USA több államában zajló teszteléseken mintegy 44 ezer önkéntes vesz részt. Egyesek olyan mellékhatásokról számoltak be, mintha másnaposak lennének. Pont, mint egy átmulatott éjszak után, amikor az ember túl sok alkoholt fogyaszt.

 

Az Independent napilap szerint így járt például a 44 éves, Texas állam Austin városában élő Glen Deshields is.

 hirdetes_810x300  

 

Egy másik önkéntes, egy 45 éves nő Missouriból, aki Carie-ként mutatkozott be, azt mondta, hogy a vakcina beadása után úgy érezte magát, mintha láza lenne, és fájt a feje és az izmai. Mindez csak tovább romlott, miután megkapta a második adagot.

 

Egyelőre nem világos, hogy valóban a vakcina mellékhatásairól van-e szó, mivel a tesztelés ezen szakaszában az önkénteseknek még nem volna szabad tudniuk, hogy valóban vakcinát kaptak-e, vagy csak placebot. Kérdés az is, hogy vajon hatásos lesz-e a szer az idősebbek, vagy a más etnikumúak számára, vagy hogy mennyi ideig válunk majd ezáltal ellenállókká a vírussal szemben.

 

A Pfizer és a BioNTech bejelentésének napján, miszerint vakcinájuk 90 százalékos hatékonyságú, az oroszok is közölték, hogy az ő COVID-19 elleni szerük 92 százalékos hatékonysággal bír.

 

A Sputnik V-nek nevezett szert eddig 16 ezer önkéntesen tesztelték. Szakértő tudósok szerint azonban egyelőre korai az oroszok hatékonysági számairól beszélni, mivel vakcinájuk klinikai tesztei még nincsenek olyan előrehaladott stádiumban, mint az amerikaiaké.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!