Nyitókép: Markéta Kutilová Fb-oldala

 

Azerbajdzsán vasárnap újabb 10 nappal, november 25-ig meghosszabbította az örmények számára Kalbadzsar átadását. A döntést Bakuban jelentette be az azeri elnök tanácsadója, Ilhama Alijeva. Kelbadzsar azon három Hegyi-Karabahban található körzet  egyike, melyet az elvesztett örmény-azeri háború után a tűzszüneti egyezség fejlben az örményeknek át kell adniuk.

 

Ez a körzet Hegyi-Karabahtól északnyugatra található, és a tűzszüneti megállapodás értelmében november 15-ével ugyancsak visszakerült azeri ellenőrzés alá. Az 1993-ban megszállt két másik körzetben marad a november 20-i és december elsejei határidő az örmény kivonulásra.

Az elkövetkező két hétben zajló területátadás kulcsfontosságú része az orosz közvetítéssel létrejött megállapodásnak. Az egyezség alapján 2 ezer orosz békefenntartó vigyázza majd a régió biztonságát, amelyet 1994-től mostanáig örmény szeparatisták felügyeltek. A Kreml felszólította a muszlim többségű Azerbajdzsánt, hogy védje meg az örmények keresztény szentélyeit Hegyi-Karabahban.

 

 hirdetes_300x300  
Nahorny karabach
orosz békefenntartók hegyi karabahban. Kép: webnoviny.sk

 

Az örmény fővárosban, Jerevánban szombat éjjel gyertyát gyújtottak a harcokban elesett katonák emlékére. A vitatott területért szeptember végén kirobbant azeri-örmény összecsapásokban több mint 2300 örmény katona vesztette életét. Az azeriek veszteségeiről nincs hivatalos adat.

 

Hogy milyen viszonyok uralkodnak a modernkori kitelepítés miatt az örmények körében arról ITT és ITT számoltunk be bővebben a Körképen.

 

Két hetet kaptak a terület átadására.

 

Euronews/Webnoviny/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!