Nyitókép: Euronews

 

Romániában tovább nőtt a Szociáldemokrata Párt előnye a kormányzó Nemzeti Liberális Párttal szemben a parlamenti választásokon. A voksok 97 százalékos feldolgozottsága alapján a PSD kis híján 30, a PNL 25 százalékos eredményt ért el. A harmadik helyen a liberális USR-Plus pártszövetség áll 14,5 százalékkal.

 

„Úgy értékeljük, hogy a Nemzeti Liberális Párt megnyerte a választásokat”

 

– mondta még közvetlenül a szavazás után Ludovic Orban miniszterelnök, az exit pollok hibahatáraira hivatkozva.

 

 hirdetes_300x300  

Riválisa azonban gyökeresen másként látta a helyzetet.

 

„Jelenleg a szociáldemokraták vezetnek, még akkor is, ha figyelembe vesszük a külföldi voksokat”

 

– jelentette ki Marcel Ciolacu, a szociáldemokraták elnöke.

 

Pártjának azonban még koalíciós szövetségest kell találnia, hogy kormányra léphessen. A tavaly óta kisebbségben kormányzó nemzeti liberálisok viszont az USR-Plus pártszövetséggel könnyebben meg tudnak egyezni a koalícióról, így van rá esély, hogy a PNL marad kormányon. A nagy számú román diaszpóra szavazatai is valószínűleg ezt a két pártot erősíti.

 

A koronavírus járvány sokat rontott Ludovic Orban népszerűségén. Romániában több mint 12 ezren haltak bele a betegség okozta szövődményekbe, a gazdaság pedig az elmúlt évtized legrosszabb eredményét produkálta.

 

A romániai magyarok parlamenti képviselete biztosítva van, az RMDSZ 6 százalék körüli eredményre számíthat.

 

„Bár meg kell várnunk a végleges eredményeket, az eddigi ismert részvételi adatok alapján bátran kijelenthetjük, hogy az RMDSZ a következő négy évben biztosítja az erdélyi magyarok parlamenti képviseletét. A köszönet elsősorban a magyar közösséget, szavazóinkat illeti ezért az eredményért. Köszönet a magyar embereknek! Erőnket a magyar közösség adja, így minden sikerünk az erdélyi magyarok sikere is egyben. A bizalomért minden nap meg kell dolgoznunk: ahogy eddig, ezután is ezt fogjuk tenni!”

 

– értékelte az előzetes választási eredményeket Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

 

Euronews/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!