Géza
  • HUF: 359.63
  • USD: 1.22
  • 3 °C
  • 17 °C
Egészség

Az orvos megmutatta a covidos beteg tüdejét. Rosszabbul néz ki, mint a láncdohányosé

Röntgenképen a probléma

Nyitókép: webnoviny.sk

 

A Covid-19 leggyakrabban a tüdőt támadja meg, és az elhalálozások egyik fő oka is ezzel kapcsolatos. Sokan a kórházban végzik, mi több, lélegeztetőgépre is kerülnek.

 

Texasban végzett kutatások szerint a koronavírus által megtámadott tüdő gyakran rosszabb képet mutat, mint a láncdohányosok tüdeje. És ez még nem minden.

 

Hosszútávú következmények

 

A texasi Tech University Health Sciences Centerben dolgozó Brittany Bankhead-Kendali március óta több ezer koronavírusos beteget ápolt.

 

„Nem tudom, kinek jó ezt hallani, de a koronavírust legyőző tüdő gyakran rosszabbul néz ki, mint a kemény dohányosé. A nehéz légzés sokáig fennmarad, és később is problémákat okozhat,“

 

– jelentette ki.

 

A doktornő arra is figyelmeztetett, hogy a szakemberek többsége csak a halálesetekre koncentrál, de elfeledkeznek arról, hogy akik túlélik, azoknál is sokszor hosszútávú következmények marad

 

Röntgenképen a probléma

 

Tüdőgyulladás akkor alakul ki, ha ez a szerv megtelik folyadékkal, és begyullad. Emiatt nem tud annyi oxigént befogadni, és ez okozza a fulladásos tüneteket.

 

Bankhead-Kendall betegeit meg is röntgenezte. A tünetmentes emberek 70-80 százaléka is rossz eredményeket mutat. „Az emberek azt mondják, hogy nincs semmi bajuk és jól vannak, de a mellkasröntgen kimutatja a valóságot,“ magyarázta.

 

Ennek illusztrálására három röntgenképet is bemutatott.

 

Egészséges ember tüdeje. Kép: webnoviny.sk

 

Az elsőn egy egészséges ember tüdeje látható. A sok fekete terület azt jelenti, hogy képes elégséges levegőt belélegezni.

 

Egy dohányos személy tüdeje. Kép: webnoviny.sk

 

A dohányos személy röntgenképén sok a fehér és a ködös terület, mely gyulladást és a tüdőfalak, illetve tüdőhólyagocskák gyulladásához vezethet.

 

A Covid-19 beteg tüdeje szinte teljesen fehér.

 

Covidos tüdő. Kép: webnoviny.sk

Szakértők azt javasolják, hogy aki átvészelte a koronavírust. De továbbra is nehezen lélegzik és fulladásos érzést tapasztal magát, azonnal keresse fel orvosát.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket