Emma
  • HUF: 361.01
  • USD: 1.20
  • 6 °C
  • 16 °C
Friss hírek

Az EU vagy a gyógyszergyártók miatt nincsen elég vakcina?

Az európai kormányoknál kezd elszakadni a cérna

Nyitókép: Euronews

 

Európa-szerte akadozik a vakcinaellátás, ezért egyre jobban fogy az emberek türelme. A Pfizer/BioNTech azt ígéri, hogy még a héten fel fogják gyorsítani a termelést belgiumi gyárukban, így új lendületet kaphatnak az oltókampányok.

 

Az osztrák orvosok szervezete szerint az EU hibázott, amiért nem szervezte meg korábban a beszerzést.

“Az Európai Uniónak több oltóanyagot kellett volna rendelnie, így a szállítmányok is előbb érkeztek volna meg. Ehhez képest most annyi embert tudunk beoltani, amennyi ampullánk van. A Pfizer telefonon azt ígérte, hogy tartja magát a megegyezésünkhöz és 3 hónap alatt leszállítja a 900 ezer adagot”

 

– mondta egy tévéinterjúban a szervezet elnöke, Thomas Szekeres.

 

Az olasz miniszterelnök már nem ennyire optimista. A hétvégén azzal fenyegetőzött, hogy bíróság elé fogja citálni az amerikai gyógyszergyártót és a brit AstraZenecát is, amennyiben nem teljesítik időben vállalásaikat. Márpedig egyelőre úgy néz ki, hogy 8 millió vakcina helyett csak 3,4 milliót tudnak leszállítani az első negyedévben.

 

“Azon dolgozunk, hogy a beszerzés a tervek szerint folytatódjon. Az elkövetkezendő napokban a brüsszeli nagykövetünk által minden szálat megmozgatunk, hogy ezek az úriemberek ne tudjanak késlekedni. Ebben az Európai Bizottság is a segítségünkre lesz”

 

– jelentette Luigi di Maio olasz külügyminiszter.

 

A Pfizer/BioNTech szerint azért is lassult le az előállítás, mert a gyártósorokat bővíteni és modernizálni kell. Jelenleg ugyanis kétmilliárd oltóanyagra van szerződése a vállalatnak.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket