Nyitókép: reprofoto (Fb-live)

 

Frissítve: 20.12

 

Legfontosabb döntések:

 

Hétfőtől életbe lép a Covid-automata

Február 8-tól a vörös zónákba tartozó járásokban megnyithatnak az iskolák

A tanárokat azonnal elkezdik oltani

A fertőzöttek 75 százalékénál már az agresszívabb brit mutáció van

 

 hirdetes_810x300  

Igor Matovič kormányfő és miniszterei tájékoztattak a legfrisebb járványügyi intézkedésekről.

 

„A mai naptól alapjaian változik meg a hozzáállás a járványügyi intézkedésekhez”

 

– fogalmazott a kormányfő.

 

Február 8-tól érvénybe lép a Covid-autonata, erősítette meg Igor Matovič.

 

Az agresszívabb brit mutáció rendkívül elterjedt az országban, a fertőzések mintegy 75 százalékát alkotja. Nehéz időszak áll előttünk, de a Covid-automata által meghatározott egyértelmű, világos szabályok alapján fogunk működni

 

– tette hozzá.

 

Marek Krajčí egészségügyi miniszter elmondta, hogy a kormányban nincs teljes egység a határozatot illetően (a hírek szerint az SaS és a Sme rodina miniszterei sem szavazták meg), de annak tartalma végül átment. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy ilyen sokáig tartott a döntés, de meg kell értenünk, mondta, hogy adott miniszter kijelentése nem elég.

 

A késés miatt nem hétfőtől, hanem szerdától fogják csak kérni az antigéntesztelést.  Jelenleg az egész ország fekete fázisban van, viszont ha adott régió javulást mutatt, ott elég lesz a 14 (vörös), illetve 21 (rózsaszín) naponta történő tesztelés.

 

Iskolanyitás

 

A  fekete régiókban nem engedik az iskolák megnyitását. Ez mintegy fél tucat járást érint. A vörös járásokban a helyi közegészségügyi hivatal lehetővé teszi az iskolanyitást. Értsd, lehetővé teszi, tehát nem kötelező.

 

Aki nem adja a gyerekét iskolába, az igazolást kap. Akik úgy döntenek, hogy iskolába viszik a gyereket, azoknak hét naponta új tesztre van szükség.

 

undefined
A fekete járásokban kötelezően zárva maradnak az iskolák. A többiben lehetőség van a nappali képzés újraindítására.

 

A tanárokat azonnal elkezdik beoltani, még a kritikus infrastruktúra előtt. Hozzávetőlegesen 20 ezer vakcina áll jelenleg rendelkezésre az alapiskolák tanárai számára, ami elég kell, hogy legyen.

 

Vakcinázás

 

Ma elérik a 200 ezer beoltott személyt. Szlovákia az EU első felében van. A rossz hír az, hogy lassan elfogynak a vakcinák.

 

A vakcinázás állapota. Kép: reprofoto (TA 3 live)

 

Kiskertészetek

 

Tekintettel a tavaszi munkálatok közeledésére, az eddigiektől eltérően a kertészeti boltok is megnyithatnak hétfőtől.

 

Újdonságok

 

Akik közösségi közlekedéssel járnak munkába, azoknak hétnaponta el kell menniük leteszteltetni magukat. Az intézkedés saját érdekükbenvan. Egyébként 7-14-21 naponta kell menni tesztelni, attól függően, hogy milyen a járványhelyzet az adott járásban. A Nagykürtösi járásban például elég 3 hetente tesztre menni.

 

Eltörlik a kötelező tesztet, ha kirándulni megyünk a természetbe saját járáson belül. Járáson kívül 7 naposnál nem régebbi tesztre van szükség.

 

Kép: reprofoto (TA 3 live)

 

Matovič: Legyünk fegyelmezettek

 

A brit mutáció jelenlétét illetően európai elsők vagyunk. A helyzet így bármikor robbanhat. A Covid-automata és az iskolanyitás pozitív, illetve negatív következményei 7-10 nap múlva fognak jelentkezni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.