Nyitókép: cannonvanderland.nl

 

A holland kormány pénteken bejelentette, hogy támogatásban részesíti a 1995 elejétől 1995 július végéig a kelet-boszniai Srebrenicában és közvetlen környékén az ENSZ kötelékében szolgálatot teljesítő holland békefenntartó katonákat, a Dutchbat III egység tagjait – írta a Dutchnews holland hírportál.

 

A Dutchbat III katonai egység az ENSZ békefenntartó missziójának részét képezte, és azzal a céllal küldtek az ENSZ védelme alatt álló Srebrenicába, hogy megóvja annak muszlim bosnyák lakosságát a szerb erők agressziójától a boszniai háború alatt.

 

A boszniai szerb csapatok azonban a holland békefenntartók jelenléte dacára – akik semmilyen különösebb ellenállást nem tanúsítottak – 1995 júliusában elfoglalták a várost, és mintegy 8000 bosnyák férfit és fiút mészároltak le. A vérontást, amelyet a hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősített, a második világháborút követő időszak legszörnyűbb európai tömeggyilkosságaként tartják számon. A holland állam legalább 10 százalékban felelős volt a történtekért – emlékeztetett a lap.

 hirdetes_300x300  

 

A Dutchnews egy tavalyi holland jelentésre hivatkozva arról számolt be, hogy 25 évvel a történtek után az egységben szolgálatot teljesítő katonák közül sokan még mindig poszttraumás stresszzavarban szenvednek a háború során tapasztaltak miatt. A jelentés szerint minden harmadik veteránnak továbbra is szüksége van pszichológiai támogatásra, és a 850 ember szinte mindegyike úgy érzi, nem ismerték el eléggé erőfeszítéseiket.

 

A hírportál szerint a holland kormány a Dutchbat III veteránjait szimbolikus, 5000 euró támogatásban részesíti. Ank Bijlevend-Schouten holland védelmi miniszter azt is megígérte, hogy az egység veteránjainak további szakmai segítséget fognak ajánlani.

 

A hágai székhelyű holland legfelsőbb bíróság 2019 júliusában megállapította, hogy Hollandia részben felelőssé tehető hozzávetőleg háromszáz boszniai muszlim haláláért, akiket szerb katonák a srebrenicai mészárlás során gyilkoltak meg, miután elhurcolták őket a csak kézifegyverekkel felszerelt holland ENSZ-békefenntartók bázisáról. Azt is kimondta ugyanakkor, hogy ez a felelősség csak egészen kismértékű, mivel az áldozatokat valószínűleg akkor is megölték volna, ha az enklávéban maradhatnak.

 

MTI

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!