Nyitókép: news.un.org

 

Az emberiség tevékenysége vezetett az éghajlatváltozáshoz, és elpusztítja az ökoszisztémát. Szennyezésünk miatt a Föld egyre inkább egy megtört, élhetetlen bolygóvá válik – áll az ENSZ új jelentésében.

 

A világszervezet csütörtöki tanulmánya leszögezi; a megfelelő globális válasz a világgazdaság átalakítása, a megújuló energiák, a zöld munkahelyek és a fenntartható rendszerek kiépítése.

Az ENSZ-főtitkára, Antonio Guterres szerint „az idei évben vagy meghozzuk ehhez a szükséges döntéseket, vagy már késő lesz. Most még tudjuk megteremteni a feltételeket a következő évtizedek távlatában. A kibocsátás drasztikus csökkentésével még másfél Celsius fokon belül tartható a felmelegedés. Ebben az évben megfelelő keretet kell alkotnunk a biológiai sokszínűség megőrzéséhez. Ez egy sorsfordító esztendő lesz” – mondta.

 

 hirdetes_300x300  
Secretary-General António Guterres briefs the General Assembly on his priorities for 2021 and also a report on the work of the Organization. UN Photo/Evan Schneider
Antonio Guterres, Kép: un.org

A 168 oldalas, „Békét kötni a természettel” jelentés kiemeli; „ha ezt nem tesszük meg, gyermekeinkre és unokáinkra örökítjük a szélsőséges időjárást, a tengerszint emelkedését, a növény- és állatfajok kipusztulását, az élelmiszer- és vízbizonytalanságot, a jövőbeni járványok növekvő valószínűségét.”

 

Euronews/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.