Nyitókép: webnoviny.sk

 

Az amerikai föderális Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA) szombaton engedélyezte a Johnson & Johnson egyadagos, koronavírus elleni vakcináját. Ennek köszönhetően az elkövetkező napokban amerikaiak milliót tudják beoltani.

 

Az egész világon végzett felmérés szerint a Johnson & Johnson oltóanyaga az enyhébb és súlyosabb tüneteket produkáló Covid-19 fertőzöttek 66 százalékénál hatékony. A hatás a beadást követő 4 héten belül jelentkezik.

 

Dél-Afrikában is eredményes volt

 hirdetes_300x300  

 

Emellett száz százalékos hatékonyságot mutat a kórházi kezelésekkel és az elhalálozással szemben. Azaz, aki beadja magának, az garantáltan nem kerül kórházba és nem kell félnie az elhalálozástól sem Covid-19 miatt. A Johnson & Johnson oltóanyaga a tesztelések során helyt állt a mutációkkal rendelkező országokban is, mint például Dél-Afrika, ahol komoly aggodalmakat okoz a mutálódott vírus.

 

Az USA-ban, ahol eddig már a világon a legtöbb, 510 ezer halálesetet jegyeznek. Így három vakcinával fognak tudni oltani. A Johnson & Johnson mellett Modernával és Pfizer/BioNTech-kal is.

 

Egy milliárd adag az év végéig

 

A Johnson & Johnson március végéig 20 millió oltóanyagot szállít le az USA-ban, nyár végéig pedig 100 milliót. A vállalat célja, hogy év végéit egy milliárd vakcinát tudjon legyártani az egész világ számára.

 

Az új oltóanyagot rövid időn belül további nemzeti ügynökségek is engedélyezhetik. A cég már Európában, és a WHO-nál is kérvényezte a veszélyhelyzetben való használhatóságát a készítményének. Nem hivatalos információk szerint az EU-ban március 11-én kaphat zöldet a Johnson & Johnson vakcina.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.