Nyitókép: Körkép.sk

 

Szlovákiában hónapok óta zárva tartanak bizonyos szolgáltatások, így főleg mi, felvidéki magyarok, ha csak tehettük, Magyarországon oldottuk meg ezt a helyzetet.

 

Egészen hétfő reggelig, amikor déli szomszédunknál is lényegében ugyanazok a szigorítások lépnek élete, mint nálunk. A részleteket a Magyar Közlönyben megjelent rendelet szabályozza.

 

Konkrét élethelyzetekre, felmerülő napi ügyekre vonatkozóan a HVG gyűjtötte össze, hogy mit is jelent pontosan a lezárás.

 hirdetes_300x300  

 

Lehet nőnapra virágot venni?

 

Igen, Orbán Viktor miniszterelnök is bejelentette pénteken reggel: a virágárusok, az ünnepre – és az ünnepre bevásárolt készletre – tekintettel nem hétfőn, csak kedden kötelesek bezárni. Persze virágot ezt követően is vásárolhatunk, csak nem a szaküzletekben.

 

A piacok nyitva maradnak?

 

A piacokon alapvetően élelmiszerüzletek és vegyiáru-boltokat találhatunk, ezeknek – vagyis egészen pontosan a napi fogyasztási cikkeket forgalmazó üzleteknek – a nyitvatartását nem korlátozták, így nincs ok arra sem, hogy a csarnokok, helyi termelői piacok bezárjanak. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az ócskapiacok, ruhákat árusító helyek is nyitva tarthatnak.

 

A barkácsboltok nyitva lesznek?

 

Itt a tavasz, ráadásul egy olyan évben, amikor a kormány komoly támogatásokat is kínál az építkezőknek, felújítóknak, komoly érvágást jelenthet még egy legalább kéthetes bezárás is. Ez is magyarázhatja a kivételezést – erre egyébként tavaly is volt példa, igaz, akkor csak a korai zárást úszták meg ezek az üzletek. A mostani rendelet szerint minden olyan üzlet nyitva tarthat, amelyben munkavégzéshez szükséges anyagokat és eszközöket árulnak. Tehát alkatrészeket, építőanyagokat, gépeket továbbra is lehet vásárolni ezekben a boltokban – a szórakoztató és háztartási elektronikai eszközöket forgalmazó üzletekben azonban nem. És nem tartozik ebbe a kategóriába a bútorszerelés sem, így lakberendezési boltba is hiába indulunk a következő két hétben.

 

Itt a tavasz, hogy fogok kertészkedni?

 

Szerencsére ennek is csak a közelgő hidegfront szab határt, a mezőgazdasági üzletek, kertészeti árudák, a műtrágyát értékesítő boltok továbbra is nyitva lesznek.

 

Élelmiszerbolt az, amelyik állateledelt vagy takarmányt árul?

 

Igen, és ennek megfelelően nyitva is tarthat. Ugyanígy az állatgyógyszereket értékesítő boltoknak sem kell bezárniuk, és az állatorvosok is működhetnek tovább.

 

Mehetek-e a postára?

 

Ha szükséges, természetesen igen. Mindez azért is fontos lehet, mert sokaknak a csomagja a postára (akár a hivatalba) érkezik, így az átvételt nehezítené a bezárás. Aki újságért menne a postára, annak van egy jó hírünk: az újságosoknak sem kell bezárniuk.

 

Az autószerelők ugye nem zárnak be?

 

Nem túl életszerű az, hogy egy bedöglött autót ne lehessen kisegíteni a bajból. Ezt felismerte szerencsére a kormány is, így az autószervizek nyitva maradhatnak a lezárás idején is. Sőt, alkatrészt is árusíthatnak, ezt szintén engedélyezi a rendelet, aki pedig járművet bérelne, azt is megteheti.

 

Bedöglött a turmixgépem és a tévém, kuka?

 

Nem, a háztartási és mezőgazdasági gépek szervizei nyitva lehetnek. Ugyanígy szervizeltethetünk továbbra is híradástechnikai eszközöket, tehát egy elromlott telefonnal is van hova fordulni.

 

Mi lesz, ha eltörik a szemüvegem, vagy letörik a fogam?

 

A magánegészségügyi szolgáltatást – és ide értik a szemüvegkészítést is – engedélyezi az új rendelet a következő két hétre is.

 

Le lesznek zárva polcok a hipermarketekben?

 

Franciaországban döntöttek erről, méghozzá azért, hogy a nyitva tartható (alapvetően napi fogyasztási cikkeket forgalmazó) üzletek ne kerüljenek előnybe a kényszerűen bezárt iparcikk-, ruha-, könyves- stb. boltokkal szemben. Hasonló lépésről nálunk nem esett szó, ahogy azt sem várja el a kormány, hogy mondjuk egy üzletlánc most ne forgalmazzon akciós nadrágot, csak mert a szomszédos ruhabolt nem nyithat ki. Lezárnak viszont a hipermarketekben található műszaki vagy egyéb üzletek, a MediaMarkt például a rendelet megjelenése után jelezte: a Tescók vásárlóterében található üzleteit lezárja.

 

Az interneten lehet vásárolni?

 

Sőt. A jelenlegi intézkedés célja nem az, hogy az emberek ne fogyasszanak, hanem hogy azt ne tömegben tegyék. Így aztán nemhogy lehetséges, de ajánlott az ilyen lehetőségek igénybevétele. Egy dologra azonban nem árt ügyelni: a bolti átvétel nem lesz lehetséges a zárva tartó szaküzletekben, és a csomagautomatáknál sem árt ügyelni arra, hogy azok ne ilyen boltokon belül legyenek. A jó hír: mivel a benzinkutak nyitva tarthatnak, ide elméletben lehet kérni kiszállítást is.

 

Az étteremből rendelhetek vacsorát?

 

Abban nincs változás, hogy a vendéglátóhelyekre nem léphet be olyan, aki nem ott dolgozik, kivéve, ha csak átveszi a rendelését. A házhoz szállítás továbbra is engedélyezett – az pedig a dolgozók érdekében is elvárható, hogy ez biztonságos formában menjen végbe. Az ételkiszállító hálózatok például lehetővé tették az érintésmentes átvételt.

 

…tovább a HVG összefoglalójára.

 

Körkép.sk/HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.