Nyitókép: Körkép.sk

 

Frissítve: 16.21 Az Európai Gyógyszerügynökség ma közzétett hivatalos állásfoglalálsában az áll, hogy nem ajánlja az ivermektint a Covid-19 elleni gyógyszerként. A hatóanyag az EMA szerint nem alkalmas a koronavírus megelőzésére.

 

Az állásfoglalás az eddigi kutatások alapján született. Az EMA szerint az ivermektinnel kapcsolatos laboratóriumi vizsgálatok különböző eredményt hoztak. Egyes eredmények semmilyen hatását nem mutatták ki a koronavírus ellen az ivermektinnek, míg mások lehetséges, de nem kimutatott hozadékot jeleztek.

 

Az Unión belül több ivermektin hatóanyaggal rendelező tabletta és bőrgyógyászati készítmény létezik. Főleg paraziták elleni gyógyításra és bőrbetegségekre használják. Az ivermetkint ezen kívül állatorvosok is használják négylábúak külső és belső gyógyítására paraziták ellen. Hogy a gyógyszer mennyire hatékony vagy sem a paraziták ellen, az klinikailag továbbra is vizsgálható.

 hirdetes_300x300  

 

Az ivermektin hatóanyagú gyógyszerek az EU-n belül nem engedélyezettek a Covid-19 megbetegedés kezelésével kapcsolatban. Egyes országok, mint például Csehország vagy Szlovákia átmenetileg engedélyezték saját hatáskerükben a gyógyszer forgalmazását a koronavírus-járvány idején.

 

Körkép.sk/DenníkN/RTVS

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!